nt_logo

Czerwińska nie jest już rzeczniczką PiS. Otrzymała dwa nowe stanowiska w rządzie

Mateusz Przyborowski

02 czerwca 2022, 15:08 · 3 minuty czytania
Anita Czerwińska została wiceministrem rodziny i polityki społecznej oraz pełnomocnikiem rządu ds. ekonomii społecznej – poinformowano w czwartek. To spory awans dla posłanki, która od czerwca 2019 roku była rzeczniczką Prawa i Sprawiedliwości.

Mateusz Przyborowski
02 czerwca 2022, 15:08 • 1 minuta czytania
Minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg i nowa wiceminister tego resortu Anita Czerwińska Fot. Twitter / Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google

• Anita Czerwińska, posłanka Prawa i Sprawiedliwości, objęła dwie nowe funkcje w rządzie
  • 1 czerwca premier Mateusz Morawiecki powołał ją na stanowisko wiceministra w resorcie rodziny i polityki społecznej oraz pełnomocnika rządu ds. ekonomii społecznej
  • Od połowy 2019 roku Czerwińska była rzeczniczką prasową PiS

"Premier Mateusz Morawiecki powołał Anitę Czerwińską na Sekretarza Stanu w resorcie rodziny i polityki społecznej oraz Pełnomocnika rządu ds. ekonomii społecznej. Akt powołania wręczyła minister rodziny i polityki społecznej Marlena Malag" – poinformowało w czwartek MRiPS.

Anita Czerwińska otrzymała dwa nowe stanowiska w rządzie

Morawiecki powołał Czerwińską na nowe stanowiska 1 czerwca. Nowa wiceminister będzie teraz odpowiadać m.in. za projektowanie rozwiązań służących reintegracji społecznej i zawodowej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz realizacji usług społecznych.

Od czerwca 2019 roku Anita Czerwińska była rzeczniczką prasową PiS. Zastąpiła na tym stanowisku Beatę Mazurek, która została wybrana do Parlamentu Europejskiego. O możliwym awansie posłanki na członka rządu media informowały już przed kilkoma dniami.

Czytaj także: Godek atakuje nową rzeczniczkę PiS. "Potwierdzenie proaborcyjnego kursu partii"

Na razie nie wiadomo, kto zastąpi Czerwińską na stanowisku rzecznika partii. Ministerstwem rodziny kieruje obecnie Marlena Maląg. Resort ten odpowiada m.in. za programy socjalne, takie jak Rodzina 500+, Rodzinny Kapitał Opiekuńczy czy tzw. żłobkowe.

Kim jest Anita Czerwińska?

Czerwińska to urodzona w Warszawie działaczka społeczna, organizatorka uroczystości niepodległościowych i patriotycznych i prawniczka – absolwentka Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim. Jest także członkinią Rady Ochrony Pracy.

W trakcie swojej kariery była przewodniczącą Grupy Parlamentarnej Polska-Macedonia Północna, zastępcą przedstawiciela Delegacji Sejmu i Senatu RP do Zgromadzenia Parlamentarnego NATO, członkiem Polsko-Włoskiej Grupy Parlamentarnej oraz Zespołu Parlamentarnego Polska-USA.

Pełniła także funkcję przewodniczącej sejmowej komisji ds. Unii Europejskiej, zastępcy przewodniczącego podkomisji stałej ds. Konferencji o przyszłości Europy. Była też członkinią komisji łączności z Polakami za granicą, komisji polityki społecznej i rodziny oraz podkomisji stałej do spraw osób niepełnosprawnych w Sejmie IX kadencji.

Czytaj także: "Moglibyście państwo nie krzyczeć?". Rzeczniczka PiS próbuje łagodzić sytuację w Sejmie

Po katastrofie smoleńskiej brała udział w akcjach blokujących przeniesienie do jednego z kościołów krzyża postawionego przed Pałacem Prezydenckim. Pomagała też w organizacji tzw. miesięcznic, stając się jedną z głównych postaci tego ruchu. Wtedy też zaczęła angażować się politycznie – w ramach Prawa i Sprawiedliwości. Jarosław Kaczyński wspominał nawet publicznie, że "bez niej nie byłoby tu miesięcznic". Zaprosił ją też do komitetu politycznego PiS.

Anita Czerwińska w 2011 roku po raz pierwszy ubiegała się o mandat poselski, jednak nieskutecznie. Do Sejmu dostała się w 2015 roku, natomiast cztery lata później uzyskała reelekcję. W 2006 roku stanęła na czele warszawskiego klubu "Gazety Polskiej".

Czytaj także: https://natemat.pl/320679,rzeczniczka-pis-anita-czerwinska-o-dalszych-losach-zjednoczonej-prawicy