Są takie potrawy, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Barszcz czerwony, pierogi, bigos i ona – ryba po grecku. Te tradycyjne smaki da się przemycić do kuchni wege. Oto przepis na rybę z selera po grecku – jej smak zadziwi każdego.
Reklama.
Reklama.
Część 1. Seleroryba
Składniki na 12-15 sztuk:
1 kg korzenia selera;
2 l bulionu warzywnego;
2-3 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów;
2 łyżki sosu sojowego ciemnego;
4 liście laurowe;
2 ziela angielskie;
sól i czarny pieprz;
woda;
mąka pszenna;
olej słonecznikowy.
Przygotowanie seleroryby:
1. Seler obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
2. W garnku gotujemy bulion, 2-3 arkusze wodorostów nori, liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy.
3. Do bulionu dodajemy pokrojonego selera.
4. Całość gotujemy ok. 20 min (aż seler będzie miękki).
5. Seler delikatnie wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie.
6. Seler solimy, pieprzymy, owijamy plastrami nori i moczymy w wodzie, następnie w mące.
7. Tak przygotowanego selera smażymy na średnim ogniu po każdej stronie przez 2-3 minuty.
Cześć 2. Seleroryba po grecku
Składniki na 1 półmisek:
1 duża cebula;
1 por bez ciemnej części;
0,6 kg marchewki;
200 g pietruszki (ok. 3 średnie korzenie);
przygotowana wcześniej seleroryba;
kilka ziarenek ziela angielskiego;
kilka listków liścia laurowego;
szczypta pieprzu cayenne;
olej słonecznikowy;
sól i czarny pieprz.
1-2 szklanki wody;
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego.
Opcjonalnie: cukier.
Przygotowanie ryby z selera po grecku:
1. Cebulę i por kroimy w drobną kostkę.
2. Smażymy razem na małym ogniu na oleju słonecznikowym.
3. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
4. Dusimy pod przykryciem 4 minuty.
5. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce.
6. Warzywa dorzucamy do patelni z cebulą i porem.
7. Dodajemy chilli, pieprz i sól.
8. Dolewamy bulion i koncentrat.
9. Zdejmujemy przykrycie.
10. Czekamy, aż woda odparuje, a sos zgęstnieje (jakieś 10 minut).
11. W półmisku układamy na dnie selerorybę.
12. Polewamy ją sosem.
13. Na to kładziemy następny kawałek ryby z selera.
14. Znowu polewamy ją sosem.
15. Danie odstawiamy do lodówki.
16. Z dumą patrzymy, jak babcia szuka w selerze ości.
Jestem lingwistką, zoopsychologiem, behawiorystką i trenerką psów. Na łamach portalu naTemat doradzam, jak mądrze wychowywać czworonogi i bronię praw zwierząt. Poruszam też inne tematy, które są dla mnie ważne.