Nie żyje Ali Ahmed Aslam.
Nie żyje Ali Ahmed Aslam. Fot. Facebook / Shish Mahal
Reklama.
  • Kurczak tikka masala uważany dziś za jedno z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Jego twórcą miał być Ali Ahmed Aslam
  • Mężczyzna był właścicielem restauracji "Shish Mahal" w Glasgow. Informacja o jego śmierci obiegła właśnie światowe media
  • Zmarł Ali Ahmed Aslam. Uważany za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala

    Na Facebookowym profilu lokalu Ali Ahmeda Aslama pojawił się wpis, w którym pracownicy przekazali wiadomość o odejściu szefa. "Jesteśmy absolutnie zdruzgotani i załamani" – czytamy. Pogrzeb mężczyzny odbył się 20 grudnia w Glasgow.

    Choć był Pakistańczykiem, to w młodym wieku przeprowadził się do największego szkockiego miasta. Tam postanowił założyć własną restaurację. I tak od 1964 roku działa lokal pod nazwą "Shish Mahal'.

    Po śmierci Aslama jego siostrzeniec Andleeb Ahmed rozmawiał z agencją AFP. Tak go wspominał: – Codziennie jadał obiad w swojej restauracji. Restauracja była jego życiem. To właśnie Ali jako pierwszy miał zacząć wydawać słynnego kurczaka tikka masala. Jego przyrządzenie polega na zamarynowaniu i usmażeniu kurczaka, a później przygotowaniu do niego sosu śmietanowego z pomidorami oraz dodatkiem odpowiednich przypraw.

    Przepis powstał w latach 70. – Kiedyś robiliśmy kurczaka tikka, aż pewnego dnia jeden klient przyszedł i poprosił o trochę sosu do niego, bo był dość suchy – opowiadał w jednym z wywiadów sam twórca.

    Wówczas wpadł na pomysł, żeby kurczaka tikka podać z sosem. – To danie przygotowane według gustu naszych klientów. Zwykle nie zamawiają oni pikantnych potraw, dlatego podajemy je z jogurtem i śmietaną – wytłumaczył.

    Popularność dania urosła w mgnieniu oka. Zaczęło się ono pojawiać w wielu innych brytyjskich restauracjach. – Kurczak tikka masala powstał w tej restauracji – zapewniał Aslam, dumnie siedząc w swoim lokalu. Warto jednak zaznaczyć, że autorstwo receptury chciało sobie przypisać wielu innych restauratorów