Lunch, który przygotujesz w 6 minut! Ten makaron azjatycki na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]
redakcja naTemat
07 marca 2023, 13:32·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 07 marca 2023, 13:32
Nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść smaczny, pożywny i ciepły lunch? Z pomocą przychodzi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Oto przepis na makaron azjatycki, który przygotujesz jedynie w... 6 minut.
Reklama.
Reklama.
Ten przepis jest połączeniem Meksyku i Azji – mówi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Skąd taki pomysł? To w Ameryce Północnej polski kucharz po raz pierwszy jadł makaron z kremowym sosem z czarnej fasoli, ale z powodu swojej miłości do Azji postanowił nakierować danie w kierunku azjatyckich smaków. Jak? Z pomocą oleju sezamowego, limonki czy bazylii tajskiej.
Ten makaron azjatycki na szybko w duchu kuchni meksykańskiej i azjatyckiej jest pyszny i prosty. Przygotujesz go w zaledwie 6 minut, dlatego to idealny pomysł na lunch dla zabieganych.
– Starałem wyrobić się w 5 minut, ale potrzebowałam tę minutę dłużej. Finalnie danie i tak jest ekspresowe, szczególnie, że to ciepły posiłek – podkreśla Michał Gniłka w youtubowym wideo "Lunch na ciepło w 6 minut! Makaron azjatycki na szybko". Jak go przygotować?
Makaron azjatycki na szybko. Przepis WegeTuby
Składniki:
400 g makaronu (chow mein, ryżowego lub pszennego, np. tagliatelle)
2 łyżki stołowe oliwy extra virgin
duży pęczek dymki
3 ząbki czosnku
1 puszka czarnej fasoli
4 łyżki stołowe oleju sezamowego + ekstra do garniszu
3 łyżki stołowe tahiny
mały pęczek bazylii tajskiej lub kolendry
2 łyżki stołowe syropu klonowego
sok z 1 limonki
100 g prażonych orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Zacznij gotować makaron al dente według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie pokrój pęczek dymki na średniej wielkości kawałki i zmiażdż czosnek.
Na patelnię wlej oliwę i podsmażaj dymkę z czosnkiem przez około minutę.
Do malaksera wrzuć: fasolę z puszki, 4 łyżki oleju sezamowego, tahinę, syrop klonowy oraz podsmażoną dymkę i czosnek.
Dodaj do malaksera sok z limonki oraz niecałą szklankę wody, w której gotował się makaron.
Wszystko zblenduj.
Zblendowany sos wlej do woka i zagotuj, po czym zdejmij z palnika.
Posiekaj prażone orzechy nerkowca na garnisz.
Odcedź makaron i wymieszaj go z sosem.
Porcję makaronu polej odrobiną oleju sezamowego.
Posyp posiekanymi orzechami nerkowca, udekoruj kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej lub kolendry. Gotowe!
Cały przepis znajdziesz na YouTube na kanale WegeTuba.
WegeTuba na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem... dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.