Chili sin carne, które przygotujesz w... 10 minut. To doskonały pomysł na szybki obiad [PRZEPIS]
redakcja naTemat
07 marca 2023, 13:34·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 07 marca 2023, 13:34
Szukasz pomysłu na szybki obiad lub kolację na ciepło? Z pomocą przychodzi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube. Oto błyskawiczne chili sin carne, które przygotujesz naprawdę w moment, bo jedynie w 10 minut.
Reklama.
Reklama.
Chili sin carne to świetny pomysł na lunch, obiad lub ciepłą kolację. To wegańskie danie przygotujesz w niecałe 10 minut, chociaż jeśli ci się nie śpieszy, możesz całość trzymać na patelni znacznie dłużej. Wszystko zależy od twoich preferencji.
– To danie pokaże świeżość składnika, bo wszystko gotowaliśmy bardzo krótko. Możemy gotować je nawet przez 45 minut, aby było intensywne i głębokie, ale chili sin carne na szybko w wersji lekkiej będzie mega ciekawe i pyszne – mówi kucharz Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.
Chili sin carne z jego przepisu ma wspaniały świeży smak, który zapewniają pomidor, papryka i cebula. Oprócz tego ciecierzyca i fasola to źródła białka. Ostrość potrawy możesz wybrać według własnych upodobań i dowolnie regulować. Jak przygotować błyskawiczne chili sin carne?
Błyskawiczne chili sin carne w 10 minut. Przepis WegeTuby
Składniki:
Garnisz:
ugotowany ryż / makaron lub tortille
1/2 pęczka kolendry
Chili sin carne:
4-5 łyżek stołowych oliwy extra virgin
1 cebula
1 papryka
po 1/2 łyżeczki kuminu, oregano i wędzonej ostrej papryki
1 puszka fasoli kidney
1 puszka cieciorki
2 pomidory (jeśli jest poza sezonem: gotowa passata lub przecier pomidorowy)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na nagrzaną patelnię wlej oliwę extra virgin.
Posiekaj cebulę w dość grube kawałki i przełóż ją na rozgrzaną oliwę.
Pokrój paprykę.
Zwiększ ogień na duży i dołóż pokrojoną paprykę do cebuli. Podsmażaj.
Zetrzyj pomidory na tarce. Dzięki temu skórka zostanie na zewnątrz i uzyskasz naturalną i świeżą passatę pomidorową. Możesz też użyć gotową passatę lub przecier.
Do cebuli i papryki, które wciąż podsmażają się na patelni, dodaj przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i oregano. Jeśli wolisz ostre chili, możesz dodać ostrej papryki, na przykład cayenne. Wymieszaj i chwilę podsmażaj.
Na patelnię dodaj fasolę kidney oraz ciecierzycę. Wymieszaj.
Dodaj pomidory. Wymieszaj, nie zdejmuj patelni z ognia.
Całość delikatnie posól, dodaj pieprz i wymieszaj. Poczekaj aż chili sin carne ponownie się zagotuje.
Przygotuj tortille. Jeśli używasz kukurydzianych, wcześniej delikatnie je namocz. Opal tortille na otwartym ogniu.
Zdejmij patelnię z ognia i serwuj chili sin carne z tortillą (lub ryżem albo makaronem, jeśli wolisz). Udekoruj kolendrą.
Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba na YouTube.
WegeTuba na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe, a przede wszystkim smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabierze was kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem... dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.