Przystawka na szybko, a do tego fit! Bakłażan w sezamie przygotujesz błyskawicznie [PRZEPIS]
redakcja naTemat
10 marca 2023, 16:38·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 marca 2023, 16:38
To danie świetnie sprawdzi się jako przystawka na szybko, obiad, a nawet dodatek na kanapki. Do tego jest zdrowe, pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu. Poznajcie przepis na pieczonego bakłażana w sezamie autorstwa Michała Gniłki z kanału WegeTuba na YouTube.
Reklama.
Reklama.
Bakłażan w sezamie z sosem tahini to szybkie danie, które możesz przygotować na dowolną okazję: szybki obiad i lunch (do ryżu, kuskusu czy z pieczonymi ziemniakami), przystawkę na przyjęcie, a nawet w kanapce z chlebem czy ciabattą. Bakłażan będzie otoczony w smakowitej panierce: z masła orzechowego lub migdałowego, syropu klonowego, tahiny (czyli pasty na bazie nasion sezamu) i oczywiście samego sezamu.
– Słodycz syropu klonowego podbija tutaj wytrawne smaki. To przepyszne, świeże danie, a sposobów jego zjedzenia jest mnóstwo – mówi kucharz Michał Gniłka na kanale WegeTuba na YouTube. Tak przygotowany bakłażan nie jest też smażony, ale pieczony, dlatego jest zdrowszy niż z patelni.
Jak przygotować bakłażana w sezamie? Przepis obejrzymy w wideo "Bakłażan w sezamie – świetna przystawka na szybko!". Palce lizać!
Bakłażan w sezamie z sosem tahini. Przepis WegeTuby
Składniki:
2 duże bakłażany
mały pęczek mięty
Marynata:
5 łyżek stołowych tahiny
4 łyżki stołowe masła orzechowego
3 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
3 łyżki stołowe syropu klonowego
2/3 szklanki ziaren sezamu
Dip:
180 g niesłodzonego wegańskiego jogurtu
reszta marynaty
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Tahinę wyłóż do miski.
Do tahiny dodaj po kolei: masło orzechowe lub migdałowe, jasny sos sojowy oraz syrop klonowy.
Dokładnie wszystko wymieszaj.
Bakłażana pokrój w grube, podłużne kawałki przypominające większe frytki.
Każdy kawałek bakłażana nasmaruj pastą – nie za grubo, gdyż pasta jest dość gęsta.
Następnie kolejno obtaczaj bakłażanowe "frytki" w sezamie.
Bakłażana przełóż na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W międzyczasie zrób sos tahini, do którego wykorzystasz pozostałą resztę marynaty. Jeśli nic ci nie zostało, przygotuj ją jeszcze raz w tych samych proporcjach – tak, aby pasty było praktycznie tyle samo, ile jogurtu.
Marynatę wymieszaj z wegańskim jogurtem.
Do marynaty dodaj wędzoną paprykę, posól do smaku.
Wyjmij bakłażany z piekarnika.
Na każdym talerzu zrób "lustro" z sosu i połóż na nim upieczonego bakłażana. Udekoruj obficie miętą.
Cały przepis obejrzysz na kanale WegeTuba.
WegeTuba, czyli kopalnia wege przepisów na YouTube
Na kanale WegeTuba, który obserwuje ponad 62 tysiące internautów, znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe i smaczne dania wegańskie. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
Jak sam o sobie mówi, lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia. Podkreśla, że przede wszystkim jest łakomczuchem, a kucharzem dopiero w drugiej kolejności.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.