To słynne zielone ciasto na bazie szpinaku, z kremem i świeżymi owocami. Jak je zrobić? Oto najprostszy i sprawdzony przepis na Leśny Mech. Z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
– Czy to ciasto smakuje szpinakiem? Otóż nie. To ciasto jest bardzo lekkie, bardzo proste, turbo smaczne i naprawdę nie czuć szpinaku – zapewnia wykonawczyni Agata Stankiewicz, czyli Sugarlady.
Oto dokładny przepis na ciasto Leśny Mech z youtubowego kanału "Słodka Tuba".
Przepis na ciasto Leśny Mech
Aby je przygotować, potrzebujemy oczywiście szpinaku i kilka innych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni.
Składniki na ciasto:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku lub świeżego
4 jajka
300 g mąki pszennej (to 2 zwykłe szklanki 250 ml - przesiej ją wcześniej)
220 ml oleju
220 g cukru (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
Składniki na krem:
350 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
250 g mascarpone
cukier puder (mniej więcej dwie łyżki)
Do ozdobienia ciasta warto przygotować owoce, najlepiej: borówki, maliny, granat.
Sposób przygotowania ciasta:
Nastaw piekarnik na 175 stopni, grzanie góra-dół.
Naszykuj też blachę okrągłą (średnica 24 cm) i wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Boków nie trzeba niczym smarować.
1. Zaczynamy pod przygotowania ciasta (to nic innego jak à la puszysty biszkopt na szpinaku). Wybij jajka do misy miksera.
[WARTO: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto chcecie robić na szybko, to włóżcie na chwilę jajka do ciepłej wody, w ten sposób szybko się ogrzeją.]
Do jajek dodaj cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie jasna i gęsta masa (przez ok. 7-10 minut).
2. W międzyczasie, gdy jajka się ubijają, możesz przygotować masę szpinakową.
– Używam do tego ciasta szpinaku mrożonego, rozdrobnionego. Może być też w liściach, ale będziecie musieli dłużej blendować. Natomiast jeśli używacie tak jak ja szpinaku mrożonego, to po prostu rozmróźcie szpinak, wyłóżcie na sito, tak, aby całkowicie odsączyć z niego wodę. No i jest gotowy – doradziła Sugarlady.
Szpinak przełóż do szklanej miski. Dodaj połowę oleju z przepisu. Całość dokładnie zblenduj.
– Oczywiście na tym etapie możecie dodać odrobinę zielonego barwnika, tak żeby wasze ciasto miało bardziej zielony kolor, ale nie jest to obowiązkowe – wspomina cukierniczka.
5. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
6. Kiedy jajka już ubiją się z cukrem, zmniejsz obroty miksera i powolnym strumieniem dodawaj olej.
7. Następnie łyżka po łyżce dodawaj masę szpinakową.
8. Gdy już szpinak dobrze połączy się z resztą składników, wrzucaj – w kilku częściach – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj skórkę z cytryny.
9. Tak przygotowaną masę przelej do foremki. Piecz przez ok. 45-50 minut.
[WARTO: Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy jest idealnie upieczone. Jeśli wykałaczka jest mokra, pozostaw je jeszcze na 5 minut.]
Sposób przygotowania kremu:
[PAMIĘTAJ: Składniki na krem (mascarpone i śmietanka) muszą być dobrze schłodzone, prosto z lodówki. Śmietanka dobrze, żeby chłodziła się całą noc, wtedy najlepiej się ubije.]
1. Do misy miksera wrzuć całe mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksuj aż krem stanie się gęsty i puszysty.
Wykończenie:
Przygotuj sobie naczynie (np. paterę), na którym będziesz podawać ciasto.
1. Wyjęte z blachy i schłodzone ciasto przekrój mniej więcej na pół (poziomo). Dół może być nieco grubszy.
2. Przełóż dolną warstwę na paterę. Nałóż na nią krem. Posyp częścią owoców.
3. Pozostały blat ciasta rozdrobnij w dłoniach. Posyp nim krem i owoce.
4. Udekoruj ciasto resztą owoców. I gotowe.
Wykonawczynią przepisu jest Agata Stankiewicz, znana w sieci jako Sugarlady. Specjalizuje się w słodkich wypiekach. Jest też blogerką i autorką książek kulinarnych. W sieci zgromadziła już sporą grupę wiernych fanów.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.