Takie ciekawe danie można wyczarować z serem w roli głównej. Pascal Brodnicki pokazał, jak zrobić idealnego camemberta z żurawiną i gruszką w cieście francuskim. Tym połączeniem smaków zaskoczycie swoich gości.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
– Zabieram cię do przepięknego francuskiego regionu Normandii. Dlaczego właśnie tam? Bo w swoim przepisie będę używał słynnego francuskiego sera camembert, który stamtąd pochodzi – opowiada Pascal na początku wideo z przepisem na camembert w cieście francuskim.
To klasyczne francuskie danie, które z łatwością można otworzyć we własnej kuchni. Składniki są bardzo proste i łatwo dostępne.
Składniki:
1 camembert
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
50 g grubo posiekanej suszonej żurawiny
1 gruszka pokrojona w kostkę
1 gałązka tymianku
1 rolka ciasta francuskiego
1 jajko
1 opakowania miksu sałat
sos vinaigrette
Sposób przygotowania camemberta w cieście z przepisu Pascala:
Nagrzej piekarnik do 220 stopni (bez termoobiegu).
[WARTO WIEDZIEĆ: Gruszkę przygotuj nieco wcześniej, aby zdążyła ostygnąć. Gdy wylądowałaby taka ciepła na cieście francuskim, to ono by się rozpuściło.]
1. Gruszkę pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni i skarmelizuj (bez dodatku cukru). Potem obficie ją popieprz.
[PAMIĘTAJ: Pieprz dodawaj zawsze na koniec, bo może delikatnie się przypalić i będzie wtedy gorzkawy.]
2. Posiekaj orzechy włoskie i żurawinę. Wszystko razem wymieszaj w miseczce.
– We Francji robi się tak, że aby sprawdzić dojrzałość sera camembert, odkrywa się go z pudełeczka i naciska na środku. Ja lubię, gdy jest bardzo dojrzały, taki który aż się rozlewa – opowiada Pascal.
3. Przekrój (poziomo) camembert na dwie części. Rób to delikatnie, nie dociskaj sera, aby się nie spłaszczył.
4. Do środka camemberta włóż żurawinę, orzechy, tymianek i zamknij jak kanapkę.
5. Lekko rozwałkuj ciasto francuskie. Tam, gdzie zaraz położysz na nie ser, wyłóż część gruszki. Pozostałą część daj na wierch camemberta.
6. Rozdziel białko od żółtka. Żółtko pomieszaj z odrobiną wody. Użyjesz go zaraz na ciasto francuskie, dzięki temu lepiej się sklei.
7. Odkrój mały pasek ciasta francuskiego, który posłuży do dekoracji wierzchu.
8. Zapakuj camembert jak prezent w ciasto francuskie. Jako "klej" użyj wcześniej przygotowanego żółtka.
9. Z pozostawionego ciasta zrób dekorację.
10. Camembert w cieście francuskim włóż do zamrażalki na ok. 40 minut.
– Musi się tak schłodzić, aby później ciasto francuskie w piekarniku szybko się zarumieniło, a w tym czasie dobrze schłodzony ser aż tak szybko się nie rozpuści – doradza Pascal.
11. Schłodzony ser wyłóż na blachę z papierem do pieczenia.
12. Piecz camembert w piekarniku przez ok. 20-25 minut.
[WARTO WIEDZIEĆ: Jak sprawdzić, czy ciasto francuskie jest już upieczone? Podnieś je lekko do góry, gdy pod spodem jest upieczone, to znaczy, że środek też będzie dobry.]
13. W czasie, kiedy ser w cieście się piecze, przygotuj dodatki. Na pierwszy ogień idzie sałatka z sosem vinaigrette.
Jak zrobić sos vinaigrette? Do miseczki wlej ocet. Posól i wymieszaj tak, aby sól dokładnie się rozpuściła. Dodaj musztardę. Mieszaj całość i dolewaj oliwy z oliwek (jeszcze raz tyle objętościowo, co octu).
Wykończenie:
1. Sałatę polej sosem vinaigrette.
2. Upieczony ser wyłóż na talerz, a wokół niego daj sałatkę. I gotowe.
Pascal Brodnicki urodził się we Francji. To właśnie tam uczył się gotować w gastronomicznych szkołach. W 1991 roku przyjechał do Polski. Dziś jest tutaj jednym z najpopularniejszych kucharzy.
Choć bardzo dobrze mówi po polsku, to został mu charakterystyczny francuski akcent. Pascal ma na swoim koncie kilka autorskich książek kulinarnych. Swego czasu prowadził słynny program kulinarny "Pascal: Po prostu gotuj" na antenie TVN. Ma też za sobą przygodę w reality show "Azja Express". Od 2018 roku prezentuje swoje przepisy na youtubowym kanale "Tuba Smaku". Specjalizuje się w daniach na słono.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.