logo
Jak zrobić kurczaka w panierce panko? Fot. YouTube / Tuba Smaku
Reklama.

Pascal gościnnie zaprosił Daniela z kanału "UMAMI", który specjalizuje się w kuchni z różnych kontynentów, jednak jego ulubioną jest kuchnia azjatycka.

– Jaki przepis robimy? To chrupiący kurczak w panierce panko z azjatyckim twistem. Dzięki panko kurczak jest bardzo soczysty! A żeby było jeszcze bardziej po azjatycku, to do tego surówka z dynią, kurkumą i kolendrą – wyjaśnili kucharze.

Czego potrzebujemy do wykonania tego przepisu? Oto spis składników z dokładną gramaturą, a poniżej sposób przygotowania.

Składniki kurczaka w panko:
  • 2 filety z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej neutralny
  • panierka panko
  • 1 garść umytych i grubo posiekanych liści kolendry
  • Składniki na sos cytrynowy:
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • pieprz
  • Składniki na surówkę z dynią:
  • 1 plasterek dyni, obrany i pozbawiony pestek
  • 1/2 obranego jabłka (wybierz dość słodką odmianę, najlepiej czerwoną lub żółtą)
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 5 lub 6 pistacji bez skorupek
  • 1 plasterek świeżego korzenia kurkumy
  • 2 małe szalotki lub 1 większa (lub 1/4 dużej świeżej czerwonej cebuli)
  • Sposób przygotowania sosu:

    1. Na początku zrób sos, aby miał czas się "zredukować". Do garnka wlej sok z cytryny, sok pomarańczowy, dodaj cukier brązowy. Włącz gaz i wszystko przemieszaj.

    2. Kiedy cukier się rozpuści, dolej ocet, oliwę, sos sojowy i wrzuć miód.

    3. Gotujący się sos dopraw kurkumą i pieprzem. Zostaw na małym gazie, aż zgęstnieje.

    Sposób przygotowania kurczaka w panko:

    Czy różni się panko od zwykłej bułki tartej? – Panko jest zrobione z chleba tostowego, dlatego jest tutaj taka lekkość i specjalny sposób obróbki. Można je spotkać w różnych postaciach i różnych gradacjach. Panko też nie chłonie tak tłuszczu, jak inne panierki – wytłumaczył Daniel.

    1. Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski.

    2. Zastosuj tzw. angielskie panierowanie: najpierw w mące, później w jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w panko.

    3. Na rozgrzany olej wrzuć obtoczonego kurczaka i usmaż.

    Sposób przygotowania sałatki:

    1. Na tarce zetrzyj surową dynię i jabłko.

    2. Szalotki posiekaj na piórka.

    3. Do miski wrzuć wszystkie składniki: startą dynię, jabłko, szalotki, żurawinę, pestki dyni i pistacje.

    4. Wszystko wymieszaj z połową przygotowanego wcześniej sosu.

    5. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i dorzuć do sałatki.

    Wykończenie:

    1. Na talerz wyłóż sałatkę a na nią przekrojone kawałki kurczaka w panko.

    2. Pozostały sos przelej do małej miseczki i postaw na talerzu, aby można było sobie polewać kolejne kęsy dania.

    Wspomnijmy, że na youtubowym kanale "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki działa od 2018 roku. Można tam znaleźć w jego wykonaniu wiele ciekawych przepisów na dania na słono. Kucharz swego czasu zrobił też specjalny odcinek, w którym objaśnił, jakie są najczęściej popełniane błędy w kuchni.

    Czytaj także: