Szukasz pomysłu na lunch? Na kanale youtubowym "Tuba Smaku" Pascal Brodnicki razem Danielem Brzezińskim przedstawili świetny przepis krok po kroku, jak zrobić kurczaka w panko z kolorową sałatką i sosem cytrynowym.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Pascal gościnnie zaprosił Daniela z kanału "UMAMI", który specjalizuje się w kuchni z różnych kontynentów, jednak jego ulubioną jest kuchnia azjatycka.
– Jaki przepis robimy? To chrupiący kurczak w panierce panko z azjatyckim twistem. Dzięki panko kurczak jest bardzo soczysty! A żeby było jeszcze bardziej po azjatycku, to do tego surówka z dynią, kurkumą i kolendrą – wyjaśnili kucharze.
Czego potrzebujemy do wykonania tego przepisu? Oto spis składników z dokładną gramaturą, a poniżej sposób przygotowania.
Składniki kurczaka w panko:
2 filety z kurczaka (ok. 300 g)
1 jajko
mąka
sól, pieprz
olej neutralny
panierka panko
1 garść umytych i grubo posiekanych liści kolendry
Składniki na sos cytrynowy:
2 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu ryżowego
pieprz
Składniki na surówkę z dynią:
1 plasterek dyni, obrany i pozbawiony pestek
1/2 obranego jabłka (wybierz dość słodką odmianę, najlepiej czerwoną lub żółtą)
1 łyżka prażonych pestek dyni
5 lub 6 pistacji bez skorupek
1 plasterek świeżego korzenia kurkumy
2 małe szalotki lub 1 większa (lub 1/4 dużej świeżej czerwonej cebuli)
Sposób przygotowania sosu:
1. Na początku zrób sos, aby miał czas się "zredukować". Do garnka wlej sok z cytryny, sok pomarańczowy, dodaj cukier brązowy. Włącz gaz i wszystko przemieszaj.
2. Kiedy cukier się rozpuści, dolej ocet, oliwę, sos sojowy i wrzuć miód.
3. Gotujący się sos dopraw kurkumą i pieprzem. Zostaw na małym gazie, aż zgęstnieje.
Sposób przygotowania kurczaka w panko:
Czy różni się panko od zwykłej bułki tartej? – Panko jest zrobione z chleba tostowego, dlatego jest tutaj taka lekkość i specjalny sposób obróbki. Można je spotkać w różnych postaciach i różnych gradacjach. Panko też nie chłonie tak tłuszczu, jak inne panierki – wytłumaczył Daniel.
1. Pierś z kurczaka pokrój na podłużne paski.
2. Zastosuj tzw. angielskie panierowanie: najpierw w mące, później w jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a na koniec w panko.
3. Na rozgrzany olej wrzuć obtoczonego kurczaka i usmaż.
Sposób przygotowania sałatki:
1. Na tarce zetrzyj surową dynię i jabłko.
2. Szalotki posiekaj na piórka.
3. Do miski wrzuć wszystkie składniki: startą dynię, jabłko, szalotki, żurawinę, pestki dyni i pistacje.
4. Wszystko wymieszaj z połową przygotowanego wcześniej sosu.
5. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę i dorzuć do sałatki.
Wykończenie:
1. Na talerz wyłóż sałatkę a na nią przekrojone kawałki kurczaka w panko.
2. Pozostały sos przelej do małej miseczki i postaw na talerzu, aby można było sobie polewać kolejne kęsy dania.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.