Fot. mat. prasowe

W samym sercu Warszawy znajduje się restauracja, w której czas dzieli się na sezony, a każdy z nich przynosi zupełnie nowe doznania smakowe. Elementem spajającym jest casual fine dining — nowoczesna polska kuchnia w mniej formalnej atmosferze, którą doceni nawet najbardziej wymagający gość.

REKLAMA

Sezon na Przedsmak powoli dobiega końca. Wraz z cieplejszym powiewem wiatru przyjdzie czas na zmianę menu, a wraz z nimi pojawić się mogą nie tylko nowe dania w restauracji. Rozbrat 20 ma bowiem w tym roku szansę na zdobycie upragnionej przez restauratorów Gwiazdki Michelin. Byłoby to nie tylko docenienie samej restauracji, ale również idei casual fine diningu, która towarzyszy Rozbrat 20 od samego początku istnienia. 

Casual fine dining to trend w branży gastronomicznej, który w wielu miejscach na świecie święci prawdziwe triumfy. Jego podstawą jest łączenie elementów casualowej atmosfery z eleganckim doświadczeniem jedzenia. Menu tworzone jest z wysokiej jakości składników, a prezentacja dania stanowi ważny element całego doświadczenia. Jednak posiłki podawane są w luźnej atmosferze, a nieformalne stroje czy styl obsługi kelnerów, pozwala na dużą swobodę. 

logo
Fot. mat. prasowe

Właśnie takie podejście do prowadzenia restauracji sprawiło, że Rozbrat 20 podbił serca swoich gości. Za koncept miejsca odpowiada Daniel Pawełek, założyciel Ferment Group, do której zalicza się również Rozbrat 20, laureat licznych nagród i zdobywca tytułu najlepszego polskiego restauratora 2022 roku wg Forbes.

O pyszne jedzenie, które łączy naturę, kuchnię i człowieka oraz czerpie z obrzędów i tradycji dba doświadczona ekipa, na czele której stoi jedyny w swoim rodzaju szef kuchni — Bartosz Szymczak. Kulinarnego fachu uczył go w Londynie sam Tom Aikens. Ścieżka kariery poprowadziła go z Wysp, przez pop-upową restaurację w Hong Kongu, po Warszawę, w której od 2016 roku związany jest z restauracją Rozbrat 20. 

Od lat menu układane jest więc tak, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie. W karcie dostępny jest szeroki wybór dań kuchni polskiej i europejskiej, przygotowanych ze świeżych, sezonowych składników. Restauracja oferuje menu degustacyjne, a także menu ala carte, w którym znaleźć można propozycje przystawek, dań głównych i deserów. 

Do serwowanych z wysoką starannością dań, można również dobrać pasujące wino. W czym pomoże Ewelina Brdak, sommelierka i general manager. A jest w czym wybierać. Restauracja oferuje bogatą kartę win, w której znaleźć można wina białe, czerwone i różowe oraz musujące. Serwowane również na kieliszki.