
Wraz z wprowadzeniem nowego mechanizmu wyszukiwania Graph Search Facebook pozbawił swoich użytkowników możliwości ukrywania swoich profili w wynikach wyszukiwania.
Jeszcze miesiąc temu każdy użytkownik Facebooka miał możliwość ukrycia swojego profilu przed nieznajomymi. Zgodnie z taką opcją, wpisanie w wyszukiwarkę imienia i nazwiska nie pozwalało na lokalizację konkretnego użytkownika.
To już przeszłość. Wprowadzenie nowej zaawansowanej wyszukiwarki Graph Search, która pozwoli dokładnie przeszukać serwis w poszukiwaniu osób np. o podobnych zainteresowaniach, skłoniło twórców portalu do zlikwidowania możliwości usuwania profilu z wyników wyszukiwania – donosi serwis arstechnica.com.
naTemat o Graph Search
Trudno nie ulec wrażeniu, że na Facebooku mamy coraz mniej do ukrycia, a coraz rzadziej możemy sami o tym decydować. Niejednokrotnie serwis nie pozostawiał użytkownikowi wyboru przy wprowadzaniu nowych opcji i możliwości. Tak było choćby w opisanym przez nas przypadku "Strony dla par". Wystarczy, że jesteś w związku i poinformowałeś o tym na swoim profilu, a serwis społecznościowy sam utworzy waszej dwójce wspólne konto.
Źródło: arstechnica.com
