nt_logo

Startuje Restaurant Week. Te restauracje MUSISZ odwiedzić tej wiosny!

redakcja naTemat

24 marca 2023, 17:35 · 4 minuty czytania
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week! Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na stronie RestaurantWeek.pl. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!


Startuje Restaurant Week. Te restauracje MUSISZ odwiedzić tej wiosny!

redakcja naTemat
24 marca 2023, 17:35 • 1 minuta czytania
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach powraca najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week! Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodSoundsGood! Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na stronie RestaurantWeek.pl. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Restauracja NIFTY No. 20 (Poznań) Fot. mat. prasowe

Symfonia smaków w Restauracji "Mozaika" – Warszawa

Mozaika zachwyci entuzjastów doskonałej kuchni i miłośników stylowych wnętrz. Przy Grzybowskiej 49 wyjątkowych kulinarnych przeżyć doświadczysz o każdej porze dnia, a zespół kucharzy pod batutą Chefa Tomasza Koprowskiego dopieszcza każde serwowane danie do perfekcji.

Obie propozycje festiwalowego menu brzmią wyśmienicie: pierwsze menu składa się z ravioli z selera z jabłkiem i czarną truflą w ramach przystawki, pieczonej brukselki z pietruszkowym purée oraz deseru w postaci musu z czarnej porzeczki z lawendą.

Drugie menu to propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków – w ramach przystawki kaszanka smażona z zielonym jabłkiem, jako danie główne – pierś z kaczki sous vide z pomarańczą i pieczonym słodkim ziemniakiem, a na deser tarta słony karmel z orzechami laskowymi.

Dodatkowo, w ramach prezentu na start, Goście otrzymają świeże pieczywo wraz z masłem Lurpak na rozbudzenie kubków smakowych! Rezerwujcie, zanim zabraknie miejsc!

Śląscy "Kelnerzy w Wieży" – Zabrze

Zabrzańska Wieża Ciśnień skrywa prawdziwą perełkę gastronomiczną! Restaurację Kelnerzy z Wieży znajdziecie w świeżo odrestaurowanej Wieży Ciśnień przy ulicy Jana Zamoyskiego 2. Miejsce powstało jako koncept gastronomiczny, łączący ruch turystyczny z dobrą muzyką, wyśmienitymi cocktailami oraz świetnym jedzeniem.

Specjalnie na Festiwal Chef Kuchni przygotował dwie wersje menu: opcja bezmięsna to pieczona kukurydza z idealnie zbalansowanymi dodatkami, dorsz sous vide z werbeną cytrynową oraz koncertowo podane lody lawendowe z sosem z czarnego bzu.

Alternatywna kompozycja to carpaccio wołowe z dressingiem limonkowym, żeberka BBQ z karmelizowanymi słodkimi ziemniakami oraz kusząco brzmiące makaroniki na chmurce. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych – koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Orientalne nuty w Kago Sushi – Lublin

W Lublinie, pod adresem Rynek 16, czekają na Was wyjątkowe doznania smakowe, których kreacją dyryguje Chef Alon Than. Świeża, lekka kuchnia japońska, nieoczywiste połączenia tworzące uzależniający smak umami, a także mistrzowskie podanie gwarantują niezapomniane przeżycia.

W  festiwalowym menu mamy do wyboru wersję złożoną z  Sicimi Kyuri (plastry ogórka marynowane z czosnkiem i olejem sezamowym z dodatkiem pikantnej przyprawy sicimi), Yasai Ramen (wegetariański ramen) i Daifuku Ichigo (ryżowe ciastka o smaku truskawki) lub drugą, w której po przystawce z ogórka serwowane jest sushi – Ika Ma Tempura (futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin) oraz Sake Kani Maki (California maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego), a na deser kremowy mus z matchą i chrupiącą skorupką.

Idealna propozycja zarówno dla miłośników japońskiej kuchni, jak i tych, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować dań z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Elegancja smaku w Regiment – Białystok

Restauracja Regiment to propozycja dla miłośników wysublimowanej elegancji. Znajdziecie ją w zabytkowej willi z 1884 roku przy ulicy Romualda Traugutta 3.

Chef Kuchni Tomasz Siwkowski i stworzona przez niego załoga dokładają wszelkich starań, aby każdy Gość wychodził szczęśliwy i planował powrót. W ramach Festiwalu spróbować można trzydaniowego menu złożonego z oberżyny z rusztu z musem z twarogu i orzechów włoskich, pieczonej dyni z dzikim brokułem i pieczarką portobello w wersji bezmięsnej.

Alternatywnie można wybrać ceviche z pstrąga łososiowego z awokado i wakame oraz pierogi z wędzonym jeleniem z musem z pieczonej cebuli i antonówki. Obie kompozycje zwieńczone są deserem – tartaletką lemon curd z włoską bezą. Rezerwuj i delektuj się niesamowitą aurą tego miejsca.

Yssycz  – Poznań

W Poznaniu koniecznie zajrzyjcie do Yssycz przy Bukowskiej 65  – klimatycznej restauracji z przyjazną, sąsiedzką atmosferą, doprawioną pasją i miłością do dobrego jedzenia. W ramach Festiwalu do wyboru są dwa menu, pierwsze to kompozycja złożona z karmelizowanego pak choi z purée marchewkowym z miso oraz ravioli z burakiem, kozim serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Drugie menu brzmi równie pysznie – tortellini z szarpanym kurczakiem i grzybami leśnymi, podlane aromatycznym bulionem dashi w ramach przystawki oraz łopatka wieprzowa sous vide na purée truflowym z sosem demi glace i marynowanym burakiem. Na deser w obu wersjach serwowana jest kusząco brzmiąca czekoladowa rozkosz. Czy trzeba kogoś namawiać do rezerwacji?

Autorskie menu w wyjątkowej cenie!

Festiwalowe menu to jedynie 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0% - Martini Vibrante & Tonic.

Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości.

Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu - Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków –  do wyboru na miejscu w restauracji! Dzięki firmie Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a Goście otrzymają w ramach poczęstunku starter z masłem. 

NOWOŚĆ! Premiera Festiwalu śniadań na mieście – Breakfast Week #SmakujPoranek

Tegoroczna wiosenna edycja Festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego Goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych Chefów w festiwalowej cenie 33 zł! Breakfast Week debiutuje w największych miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu.

Wyjątkowe popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym od Alpro przygotowały nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także najciekawsze restauracje do odkrycia.

Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc.

W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista).

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Termin Festiwali: 22 marca – 30 kwietnia 2023.

Festiwalowe śniadania można zarezerwować na stronie BreakfastWeek.pl. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.

Rezerwacje: RestaurantWeek.pl, BreakfastWeek.pl oraz App.rclb.pl 

Materiał powstał we współpracy z Restaurant Week