nt_logo

Lody wegańskie, które pokocha każdy! Oto nasze pomysły na podkręcenie takich właśnie smakołyków

redakcja naTemat.pl

06 sierpnia 2023, 21:48 · 3 minuty czytania
Lody tradycyjne kontra ich wegańskie odpowiedniki, czyli temat, który w upalne dni prowadzi do wielu gorących sporów. Nie inaczej jest w naszej redakcji, podzielonej na zwolenników klasyki i osoby doceniające roślinne alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak pogodzić te grupy? Na przykład sięgając po nowe lody wegańskie firmy Grycan, które ucieszą absolutnie wszystkich łasuchów.


Lody wegańskie, które pokocha każdy! Oto nasze pomysły na podkręcenie takich właśnie smakołyków

redakcja naTemat.pl
06 sierpnia 2023, 21:48 • 1 minuta czytania
Lody tradycyjne kontra ich wegańskie odpowiedniki, czyli temat, który w upalne dni prowadzi do wielu gorących sporów. Nie inaczej jest w naszej redakcji, podzielonej na zwolenników klasyki i osoby doceniające roślinne alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak pogodzić te grupy? Na przykład sięgając po nowe lody wegańskie firmy Grycan, które ucieszą absolutnie wszystkich łasuchów.
na:Temat

Lody wegańskie z roku na rok zyskują coraz większą popularność, podbijając podniebienia (i serca) coraz większej grupy miłośników orzeźwiających deserów. W gruncie rzeczy, nic w tym dziwnego, przecież ich producenci nieustannie udoskonalają receptury i zwiększają gamę produktów, które już dziś mogą naprawdę skutecznie rywalizować z lodami bazującymi na mleku, śmietanie i jajkach.

Dzięki temu życie każdego, kto z rozmaitych względów musi lub chce unikać produktów pochodzenia zwierzęcego, a także osób z nietolerancją laktozy i z alergiami pokarmowymi związanymi z nabiałem staje się znacznie bardziej radosne.

Koniec z kompromisami! Przecież naprawdę dobre lody wegańskie to nie tylko różnorodność oraz intensywność smaków (wbrew pozorom nie chodzi tutaj wyłącznie o sorbety), lecz także zaskakująco kremowa konsystencja, co sprawia, że tego typu desery coraz częściej można wręcz... pomylić z tymi bazującymi na śmietance oraz jajkach.

Tak właśnie jest w przypadku testowanych dziś nowości od firmy Grycan, które zachwycają zarówno solo, bez żadnych dodatków, jak i stanowiąc bazę do tworzenia odjazdowych deserów lodowych. Jakich? Oto przepisy, które łączy to, że można przygotować je naprawdę łatwo i szybko. Niespodziewana wizyta? W zaledwie parę minut zaserwuj gościom coś, coś bardzo, ale to bardzo smacznego!

MARSZ PO MARSHMALLOW

Wszystkimi opisanymi powyżej zaletami może poszczycić się jedna z nowości od marki Grycan, czyli wegańskie i bezglutenowe lody Mango-kokos. Od braku jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego i obniżonej zawartości cukrów, aż po zaskakująco bogaty smak oraz unikalną (delikatną i kremową, lecz podkręconą przy pomocy wiórków kokosowych) konsystencję – wszystko to składa się na całość, która zachwyci nie tylko zadeklarowanych wegan i miłośników zdrowego trybu życia, lecz także wszystkich, nawet najbardziej wybrednych, smakoszy deserów. 

Oto lody, które – gwarantujemy – bronią się bez jakichkolwiek dodatków. Chcesz, aby stały się bazą wspaniałego deseru lodowego? Możesz zestawić je np. z różowymi piankami marshmallow, żelkami owocowymi, rurkami waflowymi i odrobiną syropu truskawkowego (również w przypadku tych składników postawiliśmy na wegańskość i bezglutenowość).

CZEKOLADOWY RAJ

Tym razem na scenę wkracza kolejna niebanalna nowość, która zmienia zasady gry w kategorii "wegańskie lody czekoladowe". Również ta propozycja firmy Grycan oferuje intensywny smak (inspirowany bestsellerowymi lodami z linii tradycyjnej) oraz delikatną i kremową konsystencję, w której możesz wyczuć kawałki chrupiącej wege-czekolady, a do tego jest bezglutenowa i posiada obniżoną zawartość cukrów.

Mówimy tutaj o lodach, które, aby zachwycać, naprawdę nie potrzebują żadnego towarzystwa (oczywiście oprócz twojego). Jeżeli jednak chcesz nieco zaszaleć, świetnym wyborem będzie zaserwowanie go np. z ulubionymi bakaliami. Opcjonalnie możesz dodać bezglutenowe ciasteczka migdałowe oraz świeżą miętę.

EGZOTYCZNY SZAŁ

Uwaga, uwaga: do gry powracają właśnie lody Mango-kokos,  do których tym razem postanowiliśmy dołożyć porcję smacznych i zdrowych owoców; malin i jabłek (choć, zaznaczmy: wciąż to lody grają pierwsze skrzypce). Lecz to jeszcze nie wszystko, gdyż całość okrasiliśmy również świeżą miętą.

CZEKO-ATAK

Czy, podobnie jak i my, masz tzw. kręćka na punkcie czekolady? Uważasz, że podrasować można nawet lody, które oferują naprawdę pełny i bogaty smak (jak ma to miejsce w przypadku produktu Grycana)?

Jeżeli udzieliłeś odpowiedzi twierdzących, oto nasz patent: do lodów możesz dodać np. kawałki czekolady (postawiliśmy na jej bezglutenową i wegańską wersję, wzbogaconą o kawałki świeżej mięty) oraz rurkę waflową, oblaną sosem czekoladowym.

ZDUBLOWANE SZCZĘŚCIE

Wiele osób z naszej redakcji nie mogło zdecydować się, czy bardziej zachwycają je lody czekoladowe, czy może jednak te o smaku mango i kokosa... Stoisz przed podobnym dylematem? Po co się ograniczać?! Przecież można zaserwować oba powyższe smakołyki razem, gdyż (przetestowaliśmy to naprawdę solidnie) komponują się ze sobą naprawdę świetnie.

W prezentowanym przepisie błogą słodycz przełamaliśmy odrobiną cierpkości oraz kwaskowatości (odpowiadają za to borówka, pestki granatu, a także żelki owocowe), a przed zaserwowaniem tej kolorowej całości miłośnikom deserów dołożyliśmy jeszcze rurkę waflową i miętę.