logo
Masowe zatrucie po kąpieli w Jeziorze Zabłębocze. Dzieci w szpitalu. Fot. BURGER/PHANIE
Reklama.

Zatrucie dotyczy 29 osób, które kąpały się w Jeziorze Zagłębocze w powiecie parczewskim. Wśród nich była trójka dzieci, które trafiły do szpitala. Dzieci opuściły już na szczęście szpital.

Masowe zatrucie po kąpieli w Jeziorze Zabłębocze. Dzieci w szpitalu

– Objawy były podobne – biegunka, wymioty, gorączka. Trwały maksymalnie do kilkunastu godzin. Pierwsze zgłoszenia otrzymaliśmy w poniedziałek – powiedziała TVN24 Agnieszka Dados, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Sanepid bada tę sprawę. – Pobraliśmy próbki. Wyniki będą znane jutro. Jezioro jest dość głębokie i bardzo czyste. Być może wystąpiło jakieś krótkotrwałe zanieczyszczenie. Możliwe, że doszło do zakwitnięcia sinic. Musimy poczekać na wyniki badań – dodała Dados.

Inna niepokojąca sytuacja miała również niedawno miejsce nad morzem. Jak informował w czerwcu "Kurier Szczeciński", do tamtego zdarzenia doszło w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Pogorzelicy. Wówczas po pomoc do świątecznej opieki zdrowotnej zaczęli zgłaszać się przebywający tam letnicy. Byli to głównie seniorzy.

Sonda

Czy się kiedyś czymś zatrułe(a)ś?

34 odpowiedzi

– Na tę chwilę mamy chorych ponad czterdzieści osób – przekazała wtedy gazecie Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. I dodała: – Sytuacja jest jednak rozwojowa i jak w przy każdym zatruciu pokarmowym tych chorych może być więcej. Są to zarówno kuracjusze jak i osoby z personelu. Z informacji sanepidu wynikało, że nikt nie trafił do szpitala. Chorym zalecono wówczas izolację. Co robić w przypadku zatrucia pokarmowego?

"Ignorowanie wymogów dotyczących higieny, nieprawidłowe przechowywanie produktów (na przykład w zbyt wysokiej temperaturze) i nieprzestrzeganie terminów przydatności do spożycia, zwiększa ryzyko wystąpienia zatrucia pokarmowego" – przestrzegają eksperci MZ i NFZ.

Typowe objawy zatrucia to m.in.:

  • silny ból brzucha
  • biegunka
  • wzdęcia
  • wymioty
  • czasem gorączka, dreszcze i poczucie słabości organizmu.
  • Jak uniknąć zatrucia:

  • przestrzegaj podstawowych zasad higieny, myj surowe owoce i warzywa, dokładne czyść i myj blat kuchenny oraz miejsca przyrządzania posiłków
  • stosuj oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb
  • dbaj o czystość lodówki, regularnie ją myjąc. Nie należy też jej przepełniać, by powietrze, które w niej krąży, mogło utrzymać stałą temperaturę
  • produkty surowe i gotowe do spożycia przechowuj oddzielnie
  • sprawdzaj termin przydatności do spożycia wszystkich produktów
  • nie jedz surowego mięsa, nawet sporadyczne spożycie surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zatruciem pokarmowym.