nt_logo

"Stajnia Augiasza" w ARP. Nowy prezes przekazał nam, jak jest atakowany za porządki po PiS

Natalia Kamińska

29 lipca 2024, 17:15 · 4 minuty czytania
W zeszłym tygodniu walne zgromadzenie nie udzieliło absolutorium byłemu zarządowi Agencji Rozwoju Przemysłu. W ARP za rządów PiS miano tworzyć m.in. fikcyjne etaty. Sprawą ma zająć się teraz prokuratura. Krótko po tej decyzji spółki w medium zaprzyjaźnionym z dawnym rządem ukazał się nieprzychylny artykuł wobec nowego prezesa ARP Michała Dąbrowskiego. My otrzymaliśmy teraz jego oświadczenie dotyczące tej publikacji.

Natalia Kamińska
29 lipca 2024, 17:15 • 1 minuta czytania
Afera PiS. Mamy oświadczenie ws. ataku "Sieci" na nowego prezesa ARP. Fot. Andrzej Iwanczuk/REPORTER

O co chodzi za PiS-owską aferą w ARP? – Agencja Rozwoju Przemysłu to kolejna stajnia Augiasza. Za rządów PiS zatrudniano tam na fikcyjne etaty. Średnia pensja wynosiła 30 tys. zł brutto – mówił niedawno w rozmowie z Polską Agencją Prasową Borys Budka, były szef Ministerstwa Aktywów Państwowych.

Audyt w ARP wykazał liczne nieprawidłowości

Z kolei w zeszłym tygodniu dowiedzieliśmy, że audyt w ARP potwierdził, że w spółce źle się działo. Z tego względu nie udzielono absolutorium poprzedniemu zarządowi spółki. Jest to efekt analizy wyników wstępnego audytu, który zlecił nowy zarząd.

"Przygotowanie powyższego audytu było bardzo utrudnione z uwagi na zniszczenie wielu dokumentów źródłowych. Audyt wykazał jednak szereg nieprawidłowości związanych z decyzjami poprzedniego Zarządu, zawieranymi umowami zlecenia, pożyczek, darowizn, consultingowych, udziału w przedsięwzięciach gospodarczych oraz fikcyjnymi zatrudnieniami" – podano w piątek (26 lipca) w komunikacie Agencji Rozwoju Przemysłu. Co więcej, zarząd podjął decyzję o złożeniu w tej sprawie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstw.

Decyzja spółki zbiega się z publikacją w tygodniku "Sieci" na temat nowego prezesa spółki Michała Dąbrowskiego. Jest to wieloletni wiceprezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach.

Ale wcześniej – od listopada 2018 roku do kwietnia 2024 roku prezesem ARP był Cezariusz Lesisz. Jest on m.in. współzałożycielem Solidarności Walczącej i byłym szefem gabinetu politycznego Mateusza Morawieckiego. Uchodzi za zaufanego człowieka PiS.

Publikacja "Sieci" z tego poniedziałku (29 lipca) uderza w nowego prezesa ARP.

ARP nie zostawił tych rewelacji bez odpowiedzi. Biuro Public Relations i Marketingu Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. przekazało naTemat.pl oświadczenie Michała Dąbrowskiego w tej sprawie.

Nowy prezes ARP reaguje na publikację tygodnika "Sieci"

Już na wstępnie prezes ARP pisze, że "w związku z kłamstwami, fałszywymi informacjami i insynuacjami, jakie ukazały się dnia 29 lipca 2024 roku w materiale prasowym tygodnika "Sieci" w artykule pt. "Tak doją państwo" Marka Pyzy, mając na względzie dobre imię Spółki, moje własne, jak również dbałość o właściwy poziom dyskursu publicznego, opartego na wiadomościach rzetelnych, sprawdzonych i przede wszystkim prawdziwych, konieczne jest sprostowanie domysłów i tez we wskazanym artykule".

"W pierwszej kolejności wskazuję, że konstrukcja całego materiału prasowego została napisana pod przyjętą na jego potrzebę tezę, zawartą w tytule, być może dla osiągnięcia określonego celu medialnego" – wskazał Michał Dąbrowski.

Jak podkreślił, "nieprawdziwe są w konsekwencji wszystkie informacje dotyczące rzekomego braku dbałości o środki publiczne". "Redaktor Marek Pyza pisząc, że Spółka nabyła pojazd marki Audi A8 – kłamie. Spółka nie dofinansowała również wynajmu apartamentu ani nie zakupiła dla zarządu nowego sprzętu IT. Przeciwnie – jako Prezes Zarządu poleciłem sprzedać 10 pojazdów" – wyliczył prezes ARP w oświadczeniu.

I dalej zauważył: "zupełnie inaczej niż poprzednicy, którzy tolerowali zakupy i najem samochodów, w tym przykładowo nabycie ekskluzywnego BMW X7 i Tesli w jednej ze spółek zależnych (za czasów zarządów osób wybranych, kiedy władzę sprawował PiS)".

"Tolerowano również korzystanie z pojazdów służbowych przez rodziny pracowników. Wprowadziłem wytyczne i procedury określające nabywanie i leasingowanie pojazdów w Agencji Rozwoju Przemysłu oraz spółkach zależnych zmierzające do ograniczenia zakupów aut luksusowych" – czytamy.

Nowy prezes ARP twierdzi, że jest zastraszany

Z jego oświadczenia wynika też, że zarząd spółki "poczynił szereg oszczędności i optymalizacji – rzeczowych, ale przede wszystkim osobowych, które w założeniu ekonomicznym przyniosą około 10.880.000 zł brutto rocznie oszczędności bez uszczerbku dla prawidłowego prowadzenia działalności bieżącej i operacyjnej Agencji Rozwoju Przemysłu S.A., a być może pozwolą na zwiększenie wynagrodzenia zatrudnionym pracownikom".

Dąbrowski wyjaśnił ponadto, że korzysta z własnego pojazdu oraz sprzętu elektronicznego. "Posiadam komputer służbowy – będący podstawowym narzędziem pracy – który przysługuje wszystkim członkom zarządu i stanowi sprzęt będący elementem bezpieczeństwa korporacyjnego. Nie wymagałem i nie polecałem zakupu żadnego, ekstraordynaryjnego sprzętu elektronicznego" – poinformował, dodając, że tylko w tym miejscu można dostrzec skrajną nierzetelność materiału prasowego red. Marka Pyzy.

Prezes ARP zwrócił również uwagę, że publikacja zbiegła się w czasie z m.in. nieudzieleniem poprzedniemu zarządowi spółki absolutorium za rok 2023.

Dąbrowski twierdzi także, że jest zastraszany. "Równie symptomatyczny jest fakt, iż w obecnym czasie nastąpiły wzmożone ataki na konta społecznościowe moich bliskich. (...) Próby zastraszenia mnie i zdyskredytowania w oczach opinii publicznej a w konsekwencji pozbawienia pracy miały w mojej ocenie doprowadzić do tego, żeby ujawnione nieprawidłowości i dokumenty nigdy nie ujrzały światła dziennego" – przekonywał.

Zapewnił jednocześnie, iż w dalszym ciągu będzie realizowane kontrole i audyt zarówno w samej ARP S.A. jak również we wszystkich spółkach zależnych, mających za cel wykryć ewentualne nieprawidłowości poprzedników wybranych za czasów sprawowania władzy przez PiS. Zapowiedział też kroki prawne w związku z publikacją tygodnika "Sieci".