Reklama.
Czy fleksitarianie uratują planetę? Dieta a zmiany klimatyczne
Planowana data realizacji
Budżet projektu
Sfinansowano
Partner Artykułu
Nestle
Niedzielny schabowy, świąteczna szynka, grochówka na wędzonce, podczas firmowego wyjazdu integracyjnego - potrawy mięsne są mocno zakorzenione w naszej kulinarnej kulturze.
Z drugiej strony, nie mamy już komfortu, aby podchodzić do naszej diety bezrefleksyjnie - przemysł spożywczy jest jednym z głównych winowajców, gdy mowa o zmianach klimatycznych. Czy zmiana nawyków żywieniowych może więc pomóc uratować naszą planetę?
Odpowiedzi poszukamy w naszym materiale. Wraz z ekspertami zastanowimy się, czy dieta fleksitariańska jest jedną z odpowiedzi na największe wyzwania klimatyczne, takie jak:
Emisja gazów cieplarnianych:
+ jakie emisje generuje globalna produkcja mięsa w porównaniu z produkcją roślin?
+ jak bardzo szkodliwy jest metan, powstający w procesie masowej hodowli zwierząt?
Zużycie wody:
+ jakie ilości wody są potrzebne do uprawy roślin w porównaniu z produkcją mięsa?
Degradacja gleby i wylesianie:
+ co pochłania większe zasoby leśne: uprawa roślin jadalnych, czy uprawa roślin na pasze?
+ dlaczego uprawa roślin paszowych ma wpływ na degradację gleby?
Odpowiedzi na powyższe pytania pomogą nam znaleźć eksperci marki Garden Gourmet, producenta posiłków roślinnych.
Reklama.