Reklama.

Czy fleksitarianie uratują planetę? Dieta a zmiany klimatyczne

Planowana data realizacji

Budżet projektu

Sfinansowano

Partner Artykułu

Nestle

Czym jest brid?

Witaj! Trafiłeś do karty projektu BRID. Tutaj to nasi czytelnicy decydują, o czym chcą czytać w naTemat, a następnie mają szansę razem z nami współfinansować realizację tego pomysłu. Projekt, który widzisz, wygrał ostatnie głosowanie. Jeśli ci się podoba, możesz wspomóc nas w jego realizacji.

Osoby, które wspomogą nas w tworzeniu tego projektu, mogą liczyć na szereg korzyści:

  • jako osoba wpłacająca masz możliwość zapisać się na newsletter poświęcony materiałowi,
  • otrzymasz ekskluzywne wiadomości i zdjęcia od dziennikarzy, którzy tworzą projekt,
  • otrzymasz informację o gotowości projektu oraz przedpremierowy dostęp do niego.

Niedzielny schabowy, świąteczna szynka, grochówka na wędzonce, podczas firmowego wyjazdu integracyjnego - potrawy mięsne są mocno zakorzenione w naszej kulinarnej kulturze. 
Z drugiej strony, nie mamy już komfortu, aby podchodzić do naszej diety bezrefleksyjnie - przemysł spożywczy jest jednym z głównych winowajców, gdy mowa o zmianach klimatycznych. Czy zmiana nawyków żywieniowych może więc pomóc uratować naszą planetę? 
Odpowiedzi poszukamy w naszym materiale. Wraz z ekspertami zastanowimy się, czy dieta fleksitariańska jest jedną z odpowiedzi na największe wyzwania klimatyczne, takie jak:
Emisja gazów cieplarnianych: 
+ jakie emisje generuje globalna produkcja mięsa w porównaniu z produkcją roślin? 
+ jak bardzo szkodliwy jest metan, powstający w procesie masowej hodowli zwierząt? 
Zużycie wody: 
+ jakie ilości wody są potrzebne do uprawy roślin w porównaniu z produkcją mięsa? 
Degradacja gleby i wylesianie:
+ co pochłania większe zasoby leśne: uprawa roślin jadalnych, czy uprawa roślin na pasze? 
+ dlaczego uprawa roślin paszowych ma wpływ na degradację gleby?
Odpowiedzi na powyższe pytania pomogą nam znaleźć eksperci marki Garden Gourmet, producenta posiłków roślinnych. 




Reklama.