Ceny masła są obecnie bardzo wysokie. Jednocześnie nie da się ukryć, że to produkt, który jest wykorzystywany na potęgę w polskiej kuchni – czy to do smarowania pieczywa, czy jako dodatek do wypieków. Istnieją jednak tańsze i często zdrowsze jego zamienniki. Oto one.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
Tuż za mlekiem i jajkami, masło to jeden z najchętniej wybieranych produktów spożywczych w Polsce. Niestety jego ceny w sklepach obecnie biją rekordy. Ostatnie analizy pokazały, że koszt jednej kostki masła w ciągu roku wzrósł aż o 75 proc. Są i takie sklepy, gdzie cena już przekracza 10 zł. A to nie koniec, bo sklepy przygotowują kolejne wzrosty.
Niektórzy martwią się, że będą musieli sięgnąć głębiej do kieszeni przy okazji kolejnych zakupów, szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia. Są też tacy, którzy polecają jedzenie suchego chleba. Poseł Rafał Kasprzyk z Polski 2050 ostatnio stwierdził, że zjadł pieczywo bez dodatku i "też się dało".
Nie trzeba jednak aż tak radykalnie podchodzić do tego tematu, bowiem istnieją tańsze i zdrowsze zamienniki masła.
Masło jest drogie, ale są tańsze zamienniki. I często są także zdrowsze
Idealnym smarowidłem do chleba będą wszelkiego rodzaju pasty, na przykład hummus: zarówno ten klasyczny, jak i z ostrą papryczką czy pomidorami. Za taki dodatek w popularnych dyskontach zapłacimy nieco ponad 4 zł (bywają też czasem w promocjach za 2-3 zł).
Hummus jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów (m.in. witamin A, B, C oraz cynku, żelazu i wapnia). Pasta, której głównym składnikiem jest ciecierzyca, to także zdecydowanie mniej kaloryczna opcja niż masło. W 100 g humusu jest od 150-300 kcal, przy czym masło ma ponad 700 kcal.
Szukając zamiennika masła, warto też sięgnąć po meksykańskie guacamole (pastę z awokado). Za jedno opakowanie (150 g) zapłacimy około 4 zł. Jedząc guacamole, dostarczymy naszemu organizmowi sporo witamin i minerałów (potas, magnez i szczególnie witaminy z grupy B).
Zdecydowanie tańszą opcją (ok. 2 zł za opakowanie) od masła jest margaryna. Choć przez lata wiele osób skutecznie zniechęciło się do korzystania z tej pozycji, to margaryny, które dziś spotykamy w sklepach, są wytwarzane w nowoczesny sposób, czyli bez procesów utwardzania tłuszczu. Dzięki temu praktycznie nie zawierają kwasów tłuszczowych, typu trans. Dotyczy to wszystkich margaryn miękkich i większości tych twardych, kulinarnych.
Czym jeszcze można zastąpić masło:
pieczonym czosnkiem
oliwą z oliwek extra virgin
olejem kokosowym tłoczonym na zimno
masłem orzechowym lub migdałowym
bazyliowym pesto
przecierem pomidorowym
smalcem z fasoli
Produktów, którymi zastąpimy masło, jest naprawdę dużo. Warto więc poeksperymentować i spróbować innych produktów, niż tylko – wciąż drożejącego –
masła.
Quiz: Czy rozpoznasz te smakołyki z Tunezji, Hiszpanii, Włoch i Bałkanów? Sprawdź się w naszym pysznym quizie!
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
1 / 20 Na początek coś prostego. Ten deser składa się z biszkoptu nasączonego kawą espresso, kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru, a całość posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. We Włoszech spożywane jest na drugie śniadanie. To ciasto nazywa się...