To jak gotujemy ziemniaki zależy głównie od tego, jak robiono to w naszym domu rodzinnym. Być może sam wrzucasz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki do zimnej i osolonej wody, zupełnie nie zastanawiając się, dlaczego robisz to w ten sposób. I popełniasz błąd – mamy dwa triki, którymi go naprawisz.
Reklama.
Podobają Ci się moje artykuły? Możesz zostawić napiwek
Teraz możesz docenić pracę dziennikarzy i dziennikarek. Cała kwota trafi do nich. Wraz z napiwkiem możesz przekazać też krótką wiadomość.
To jasne, że kroimy ziemniaki po to, żeby ugotowały się szybciej i jeśli zależy ci na błyskawicznym obiedzie, można to zrobić. Ale jeśli chcesz cieszyć się pełnią właściwości odżywczych ziemniaków – które są naprawdę niedocenianym warzywem – możesz ugotować je według tych zasad.
Ziemniaki są bogatym źródłem węglowodanów, witaminy C i witamin z grupy B. Zawierają też potas, fosfor i magnez – minerały te wspomagają pracę układu nerwowego, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zdrowe kości i zęby.
Wiele osób nie wie, że ostudzone ziemniaki są jeszcze zdrowsze niż te na ciepło – skrobia przeistacza się wtedy w skrobię oporną, która działa jak prebiotyk na jelita, mają niższy indeks glikemiczny (IG) i właściwości przeciwzapalne.
Jakie więc metody zastosować, by ziemniaki straciły jak najmniej ze swoich witamin, a poza tym były smaczne?
1. Nie krój ziemniaków na małe kawałki
Kiedy ziemniaki są krojone, zwiększa się ich powierzchnia, co powoduje większe wymywanie składników odżywczych, takich jak witamina C czy potas, podczas gotowania w wodzie. Dlatego, aby zachować więcej wartości odżywczych, lepiej gotować ziemniaki w całości. I nie rozgotowywać ich – w przypadku długiego gotowania ziemniaków, wiele cennych składników wypłukuje woda.
2. Nie wrzucaj ziemniaków do zimnej wody
Jeśli ziemniaki są wrzucane do gotującej się wody, ich zewnętrzna warstwa szybciej się ścina, co tworzy naturalną barierę. Dzięki temu witaminy i minerały, takie jak witamina C i potas, nie wypłukują się w dużych ilościach do wody. Straty wartości odżywczych są mniejsze niż w przypadku gotowania w zimnej wodzie.
Kiedy gotować ziemniaki w zimnej wodzie?
Są jednak przypadki, w których gotowanie ziemniaków w zimnej wodzie jest bardziej wskazane, na przykład:
W przypadku gotowania ich ze skórką.
Jeśli chcesz uniknąć nierównomiernego ugotowania dużych ziemniaków.
Wrzucanie ziemniaków do wrzącej wody pomaga zachować składniki odżywcze, smak i teksturę, a jednocześnie pozwala na szybsze i efektywniejsze przygotowanie.