GIS wydał pilne ostrzeżenie. Ten ser może zawierać groźną bakterię.
GIS ostrzega. Spożycie tego sera może mieć poważne konsekwencje. Fot. Adam Burakowski/East News/gov.pl
Reklama.

W piątek na stronie internetowej GIS opublikowano ostrzeżenie publiczne dotyczące tego produktu. Jak wynika z informacji zamieszczonych na gov.pl, GIS został poinformowany o zagrożeniu przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Producent podjął decyzję o wycofaniu sera MORBIER AOP produkowanego we Francji w związku z ryzykiem zakażenia bakterią STEC.

Wycofaniu podlegają wszystkie partie produktu z następującymi datami minimalnej trwałości: 09.01.2025, 23.01.2025, 30.01.2025, 08.02.2025, 22.02.2025, 08.03.2025, 15.03.2025, 22.03.2025 oraz 29.03.2025. Konsumenci powinni unikać spożywania sera z tych partii.

Już wcześniej ostrzeżenie w tej sprawie wydała sieć Carrefour, zalecając klientom zwrot zakupionego produktu do sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27 marca 2025 roku.

Produkt można oddać do sklepu, w którym został kupiony. Wyrzucenie produktu do śmieci również nie jest zalecane, ponieważ może stanowić zagrożenie dla dzikich zwierząt.

logo
GIS ostrzega przed tym serem. Może zawierać groźną dla zdrowia bakterię. Fot. https://www.gov.pl/
logo
GIS ostrzega przed tym serem. Może zawierać groźną dla zdrowia bakterię. Fot. https://www.gov.pl/

Możliwe skutki spożycia sera z bakterią STEC

"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" – podaje GIS.

Osoby, które spożyły produkt i zauważyły u siebie niepokojące objawy, powinny jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Czytaj także: