
Najprostszy przepis na pączki – każdy sobie z nim poradzi
Te pączki ekspresowe są szybsze i prostsze od tradycyjnych, bo są bez drożdży – nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Tradycyjne pączki wymagają co najmniej godziny na wyrastanie. Tu proszek do pieczenia działa od razu.
Bez wyrabiania – nie trzeba męczyć się z ręcznym wyrabianiem elastycznego ciasta jak przy klasycznych pączkach. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Bez wałkowania i wykrawania – ciasto jest luźne, więc zamiast wałkować i wycinać kółka, nakładasz je łyżką prosto na gorący olej.
Poza tym szybko się smażą – te małe kulki potrzebują tylko 2-3 minut na stronę. Czyli zero czekania, zero skomplikowanych technik, zero bałaganu – pączki gotowe w pół godziny!
Składniki:
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka z cukrem i jogurtem. Nie musisz używać miksera – zwykła łyżka wystarczy.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto – ma przypominać gęstą śmietanę.
- W rondlu rozgrzej olej (około 3 cm wysokości). Żeby sprawdzić, czy jest gotowy, wrzuć kawałek ciasta – jeśli od razu zaczyna skwierczeć i wypływa na wierzch, możesz smażyć.
- Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron (ok. 2-3 minuty).
- Wyjmij pączki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Posyp cukrem pudrem i gotowe.
Ale to nie koniec pączkowych propozycji od naTemat. Pisaliśmy tam o pączkach z przepisu mojej prababci. Oto przepis:
Składniki (na ok. 20 pączków):
Sposób przygotowania:
- Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn spieni się i podwoi objętość.
- Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, żółtka, jajko, śmietanę, wanilię, alkohol i szczyptę soli. Wlać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto.
- Dodanie masła: Gdy składniki się połączą, stopniowo dodawać roztopione, letnie masło i wyrabiać ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Pierwsze wyrastanie: Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
- Formowanie: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka (np. szklanką). Na środek połowy z nich nałożyć nadzienie, przykryć drugą połową i dokładnie zlepić brzegi.
- Drugie wyrastanie: Pączki ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i pozostawić na 30-40 minut.
- Smażenie: Rozgrzać olej do 175°C i smażyć pączki na złoty kolor z obu stron.
- Odsączenie i dekoracja: Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zobacz także