Najprostszy przepis na pączki – każdy sobie z nim poradzi. Ekspresowy
Najprostszy przepis na pączki – każdy sobie z nim poradzi. Ekspresowy Fot. Stanislaw Bielski/REPORTER/EN
Reklama.

Najprostszy przepis na pączki – każdy sobie z nim poradzi

Te pączki ekspresowe są szybsze i prostsze od tradycyjnych, bo są bez drożdży – nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Tradycyjne pączki wymagają co najmniej godziny na wyrastanie. Tu proszek do pieczenia działa od razu.

Bez wyrabiania – nie trzeba męczyć się z ręcznym wyrabianiem elastycznego ciasta jak przy klasycznych pączkach. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Bez wałkowania i wykrawania – ciasto jest luźne, więc zamiast wałkować i wycinać kółka, nakładasz je łyżką prosto na gorący olej.

Poza tym szybko się smażą – te małe kulki potrzebują tylko 2-3 minut na stronę. Czyli zero czekania, zero skomplikowanych technik, zero bałaganu – pączki gotowe w pół godziny!

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g jogurtu naturalnego (może być grecki),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
  • Sposób przygotowania:

    1. W misce wymieszaj jajka z cukrem i jogurtem. Nie musisz używać miksera – zwykła łyżka wystarczy.
    2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto – ma przypominać gęstą śmietanę.
    3. W rondlu rozgrzej olej (około 3 cm wysokości). Żeby sprawdzić, czy jest gotowy, wrzuć kawałek ciasta – jeśli od razu zaczyna skwierczeć i wypływa na wierzch, możesz smażyć.
    4. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron (ok. 2-3 minuty).
    5. Wyjmij pączki na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    6. Posyp cukrem pudrem i gotowe.

    Ale to nie koniec pączkowych propozycji od naTemat. Pisaliśmy tam o pączkach z przepisu mojej prababci. Oto przepis:

    Składniki (na ok. 20 pączków):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 80 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 50 g masła, roztopionego,
  • 2 pełne łyżki serka waniliowego (ok. 50 g) (mój sekret!)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 kieliszek spirytusu lub rumu (zapobiega wchłanianiu tłuszczu), szczypta soli. Dodatkowo: konfitura różana, powidła śliwkowe lub inny ulubiony dżem, cukier puder do posypania,
  • Sposób przygotowania:

    1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn spieni się i podwoi objętość.
    2. Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, żółtka, jajko, śmietanę, wanilię, alkohol i szczyptę soli. Wlać zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto.
    3. Dodanie masła: Gdy składniki się połączą, stopniowo dodawać roztopione, letnie masło i wyrabiać ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    4. Pierwsze wyrastanie: Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
    5. Formowanie: Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, wykrawać kółka (np. szklanką). Na środek połowy z nich nałożyć nadzienie, przykryć drugą połową i dokładnie zlepić brzegi.
    6. Drugie wyrastanie: Pączki ułożyć na oprószonej mąką stolnicy i pozostawić na 30-40 minut.
    7. Smażenie: Rozgrzać olej do 175°C i smażyć pączki na złoty kolor z obu stron.
    8. Odsączenie i dekoracja: Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.