Polskie truskawki - cechy. Tak je odróżnisz od zagranicznej
Jak odróżnić polską truskawkę od importowanej? Zwróć uwagę na te 6 cech For. Mateusz Kotowicz/REPORTER

Od wielu lat musimy mierzyć się z "truskawkowym procederem" polegającym na sprzedawaniu zagranicznych owoców jako tych polskich. Tegoroczny sezon dopiero rusza, ale już były pierwsze przypadki tego nielegalnego zjawiska. Oto jak odróżnić polską truskawkę od tej z importu.

REKLAMA

Jeśli truskawki są podejrzanie tanie, a szczyt sezonu dopiero przed nami, to już jest to pierwsza "czerwona flaga", że coś może być z nimi nie tak. Przekonała się o tym niedawno jedna z mieszkanek Bydgoszczy.

"W weekend miałam ochotę na truskawki i, choć kilogram w moim osiedlowym sklepie kosztował aż 26 złotych, kupiłam. Błąd, że nie zapytałam skąd pochodzą, a wyglądały jak polskie. Zresztą, nie widziałam informacji, że nie są z naszego kraju. Dopiero w domu, po smaku, a właściwie były zupełnie bez smaku, zrozumiałam, że na pewno nie pochodzą z polskiej plantacji. Uważajcie!" – napisała w liście do "Gazety Pomorskiej".

Jak odróżnić polską truskawkę od importowanej? Zwróć uwagę na te 6 cech

Zatem nie chodzi tylko o samo poczucie się oszukanym. Polskie truskawki są po prostu smaczniejsze od zagranicznych (podobnie jest młodym polskimi ziemniakami). Jednak możemy się o tym przekonać czasem dopiero po fakcie. Jakie więc mają cechy, które dostrzeżemy jeszcze na targowisku lub w sklepie?

  • Etykieta: Zawsze sprawdzaj oznaczenia na opakowaniach lub półce – dotyczy to przede wszystkim sklepów. Jednak nawet sprzedawca na targu musi informować o kraju pochodzenia. Zawsze można też dopytać, jeśli nigdzie nie jest to napisane. Nazwa polskiej odmiany też jest dobrą wskazówką (pyszne i sprawdzone to m.in. Elsanta, Pandora, Zenga, Syriusz i Dukat).
  • Wygląd ogólny: Polskie truskawki są często mniejsze, drobniejsze, o nieregularnym kształcie i bardziej matowe. Importowane bywają błyszczące (mogą być woskowane). Lekko zakurzone owoce w koszyczku to tak naprawdę dobry znak – prawdopodobnie są polskie, bo nie myje się ich przed transportem (wtedy wypuszczają soki).
  • Waga: Importowane są zwykle większe i mogą wydawać się "napompowane". Jeśli porównasz dwie truskawki podobnej wielkości, ta cięższa powinna być polska.
  • Kolor: Polskie są jaśniejsze i wyraźnie czerwone (ale nie bordowe). Częściej niż zagraniczne mogą mieć zielone prześwity, co nie jest wadą, mogą dojrzeć. Importowane mogą mieć nienaturalnie jasny odcień czerwieni i połysk.
  • Szypułka (listki): To zależy od odmiany, ale polska truskawka zwykle będzie miała szypułkę bliżej owocu, a w importowanej będzie ona lekko odstawać.
  • Zapach: Polskie truskawki mają charakterystyczny, słodki aromat. Importowane często nie pachną, bo zawierają substancje przedłużające ich świeżość.
  • Polskie truskawki z upraw szklarniowych i tunelowych pojawiają się już w kwietniu i są szalenie drogie. Sezon na truskawki gruntowe zaczyna się pod koniec maja lub na początku czerwca i trwa mniej więcej do połowy lipca. To właśnie te truskawki są uznawane za najpyszniejsze i mają bardziej przystępną cenę.