
Badanie popularnych herbatek rumiankowych, które są powszechnie dostępne w sklepach i aptekach, przynosi zatrważające wnioski. Fundacja Pro-Test zleciła analizę sześciu znanych marek i w czterech z nich odkryła pozostałości pestycydów: niektóre są zakazane w UE. Co gorsza, najwięcej szkodliwych substancji znaleziono w produkcie często polecanym przez farmaceutów.
Niedawno pisaliśmy o zakazanym w UE pestycydzie, który odkryto w popularnej przyprawie (goździkach). Problem jest znacznie szerszy i dotyczy nawet produktów, po które sięgamy, by się lepiej poczuć. Rumianek w ziołolecznictwie przecież stosowany jest od pokoleń, także u niemowląt. Tymczasem nawet znane marki mogą mieć sporo za uszami.
Test herbat rumiankowych. Które zbadano i co wyszło?
Fundacja Pro-Test wzięła pod lupę sześć popularnych herbatek rumiankowych. Badania przeprowadził Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Przeanalizował próbki pod kątem obecności 514 różnych pestycydów.
Lista przetestowanych herbat rumiankowych:
Wyniki pokazały, że cztery z sześciu produktów zawierały pozostałości pestycydów, które nie są dopuszczone do stosowania w uprawie rumianku. Najgorzej wypadły Zielnik Apteczny Rumianek fix od Polpharmy (pirymifos metylowy, lambda-cyhalotryna, protiokonazol) oraz Bifix Rumianek (chlomazon, permetryna, protiokonazol). W obu znaleziono po trzy pestycydy.
W herbatce Vitax Zioła znaleziono dwa pestycydy (chlomazon, protiokonazol), a w rumianku Zielnik DOZ jeden (protiokonazol). Czystym rumiankiem bez chemii okazały się tylko dwa produkty: Herbapol Zielnik Polski Rumianek oraz Kwiat rumianku Flos.
W herbatkach ziołowych mogą być nie tylko rośliny, ale i pestycydy...
Raport jest alarmujący. Zakazaną do stosowania w rolnictwie w UE substancję, permetrynę, wykryto w rumianku marki Bifix. Inną jest pirymifos metylowy, czyli środek używany do odkażania magazynów, którego pozostałości znaleziono w produkcie leczniczym.
Fundacja Pro-Test podkreśla, że obecność tych substancji, nawet jeśli mieści się w ogólnych limitach bezpieczeństwa, budzi niepokój, ponieważ w rumianku nie powinno ich być wcale.
"Najbardziej niepokojące jest to, że największą liczbę zakazanych pestycydów wykryliśmy w produkcie leczniczym, od którego konsumenci mają prawo oczekiwać najwyższej czystości i bezpieczeństwa" – mówi Piotr Koluch, prezes Fundacji Pro-Test.
Fundacja zwraca również uwagę na tzw. efekt "koktajlu pestycydów". W pojedynczych produktach dana substancja może nie przekraczać norm, ale czasem jest ich kilka różnych (jak wyżej, np. trzy w jednej herbatce). Niezbadane są skutki wzajemnego oddziaływania na zdrowie mieszanki różnych szkodliwych substancji, które spożywamy codziennie.
Zobacz także
