
Jesień w pełni, czyli trwa także sezon na dynie. To jeden z najpopularniejszych owoców (choć w kuchni jest powszechnie traktowana jako warzywo) o tej porze roku. Ma wiele zalet i zastosowań, o których nie wszyscy wiedzą. Od poniedziałku w Lidlu dynie będzie można kupić ponad połowę taniej.
Dynie są bardzo uniwersalne. W kuchni można z nich przygotować zupy, gulasze, przetwory czy ciasta. Występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach, a nawet smakach, dzięki czemu można łatwo dobrać odpowiedni rodzaj do konkretnego dania.
Od poniedziałku Lidl przecenia dynię o ponad połowę
Skoro trwa sezon, warto z niego skorzystać, zwłaszcza że w sklepach pojawiają się promocje. Od poniedziałku, 20 października, w Lidlu dostępna będzie dynia Hokkaido w cenie 2,99 zł za kilogram, czyli o 57 proc. taniej (zamiast 6,99 zł).
Dynia Hokkaido jest niewielką spłaszczoną dynią japońską z jasnopomarańczową skórką i ciemnopomarańczowym miąższem. Jest ceniona ze względu na łatwość przygotowania. Może być przygotowywana na parze, pieczona w całości lub w kawałkach, albo duszona.
W promocji znajdzie się też dynia piżmowa w cenie 4,89 zł za kilogram – zamiast 6,99 zł, czyli o 30 proc. taniej. Promocja na dynie trwa w Lidlu do środy 22 października.
Dynię piżmową łatwo rozpoznać, ponieważ ma kształt gruszki. Kolor jej skórki ma odcienie od kremowego do ciemnobrązowego, a miąższ jest złoty lub pomarańczowy, z niewielką ilością pestek.
Jej słodki, kremowy, pozbawiony włókien miąższ sprawia, że jest świetnym wyborem do różnego rodzaju dań. Może być zarówno pieczona, jak i przygotowywana na parze.
Dynia i jej właściwości oraz zastosowanie
Dynia zawiera wysoką wartość odżywczą i niską kaloryczność. W 100 g zawiera 25–30 kcal, dzięki czemu dobrze sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Jest źródłem beta-karotenu, potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać uczucie sytości.
Dynia dostarcza także magnezu, wapnia i cynku, które wspomagają pracę serca, mięśni i kości. Wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga detoksykację organizmu.
Dynie uprawia się latem, a zbierana jest późnym latem lub wczesną jesienią. Dzięki swej grubej skórce zachowuje świeżość na dłużej. Szczyt sezonu przypada niż na październik i listopad.
Jak wybrać i przechowywać dynię?
Przy zakupie dyni należy sprawdzić, czy jest zdrowa. Powinna być twarda i ciężka w stosunku do swojego rozmiaru, a na skórce nie powinno być plamek czy pleśni.
Jeśli skórka jest miękka, oznacza to, że dynia jest niedojrzała albo jej miąższ przesiąkł wodą. W zależności od odmiany dynię można przechowywać nawet do 6 miesięcy w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu temperaturze 10-15°C, w ciemnym i przewiewnym miejscu.
Dynie wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale również do przyozdabiania. Tym bardziej że wielkimi krokami zbliża się Halloween. Z dyni można zrobić ciekawe lampiony.
Zobacz także
