Skażone mięso z Sokołowa. Producent wycofuje m.in. tatar
Znany producent wycofuje mięso ze sklepów. O które dokładnie produkty chodzi Fot . Krzysztof Cwik / Agencja Wyborcza.pl

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał 24 października aż dwa pilne komunikaty dotyczące produktów jednej, popularnej firmy: Sokołów. Niestety, w badanych próbkach wykryto bardzo niebezpieczne bakterie E. coli. O które dokładnie mięso chodzi?

REKLAMA

Warto regularnie, przynajmniej co kilka dni, zaglądać na oficjalną stronę GIS. Ostrzeżenia dotyczące żywności pojawiają się tam niestety dość często. Nie każde musi nas dotyczyć (ostatnio wycofywano np. goździki, ciężarki, chrupki), ale ten przypadek pokazuje, że wpadki zdarzają się nawet największym i najbardziej uznanym producentom na rynku.

GIS ostrzega przed taterem i metką z Sokołowa. Które partie są skażone?

Dwa dzisiejsze alerty GIS dotyczą dwóch różnych, surowych produktów mięsnych marki Sokołów. W obu przypadkach zagrożenie jest identyczne i bardzo poważne. Jak czytamy w oficjalnych komunikatach: "Wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC)".

Inspektorat podkreśla, że "spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego". Na szczęście problem nie dotyczy całej produkcji, a jedynie konkretnych, wskazanych partii (koniecznie sprawdźcie numery na swoich opakowaniach, zanim je wyrzucicie).

Producent, Sokołów S.A., już rozpoczął procedurę wycofywania skażonego mięsa ze sklepów i prowadzi postępowanie wyjaśniające. Jeśli masz te produkty w lodówce, natychmiast je wyrzuć lub zwróć do sklepu. Chodzi o te dwa produkty:

  • Numer partii: 8525281202
  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
  • Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie
  • Numer partii: 8225281102
  • Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
  • Producent: Sokołów SA, Oddział w Robakowie
  • logo
    Fot,. GIS

    Groźna bakteria E. coli w mięsie. Jakie są objawy zatrucia?

    Escherichia coli (STEC), czyli szczep produkujący toksynę Shiga (nazywaną też werotoksyną), to szczególnie niebezpieczny wariant pałeczki okrężnicy. Skąd bierze się w mięsie?

    Najczęściej pochodzi z przewodu pokarmowego zwierząt i może dostać się do mięsa podczas uboju lub przetwarzania. Ponieważ tatar i metka to produkty surowe, bakterie nie giną w obróbce termicznej (gotowaniu czy smażeniu).

    Objawy zakażenia tą bakterią zazwyczaj pojawiają się po 3-4 dniach od spożycia i obejmują silne bóle brzucha, wodnistą lub krwawą biegunkę, wymioty i gorączkę.

    GIS stanowczo podkreśla w komunikacie: "W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".