Ze sklepów wycofano bezglutenowe chrupki, które zawierały gluten
Chrupki wycofane ze sprzedaży. Mogą być bardzo niebezpieczne dla osób z celiakią i uczulonych na gluten Fot. Fikri Rasyid/Unsplash

Na półkach sklepów w całej Polsce można znaleźć setki tysięcy różnych produktów. Kontrolę nad ich jakością sprawuje Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). To właśnie jego eksperci namierzyli ogromne zagrożenie w chrupkach. Jeżeli macie je w domu, lepiej nie otwierajcie paczki.

REKLAMA

Bezpieczeństwo żywności jest bardzo ważnym segmentem działalności GIS. Zwłaszcza w przypadkach, kiedy produkt oznaczany jest jako bezpieczny dla alergików, a po kontroli okazuje się, że zawiera niebezpieczną dla nich substancję. Właśnie taka sytuacja miała miejsce w przypadku chrupek, które zostały natychmiast wycofane ze sprzedaży. Są one dużym zagrożeniem dla osób z celiakią, ale i alergików.

Bezglutenowe chrupki wycofane ze sprzedaży, bo zawierały duże ilości glutenu

W piątek 10 października GIS wydał pilne ostrzeżenie dla osób, które kupiły chrupki kukurydziane SMA KOTEK. Zgodnie z deklaracją producenta miał to być produkt bezglutenowy o wadze 100 g. Kontrola w GIS wykazała jednak, że partia tego produktu zawiera ponad 20 mg/kg glutenu. Wyniki badań wskazały zawartość 74,0 mg/kg (niepewność 14,8). To niebezpieczne zwłaszcza dla osób z celiakią, czyli uczuleniem na ten rodzaj mieszanki białka roślinnego.

Gluten wykryto w porcji bezglutenowych chrupek z partii o numerze 11.2025 C0 507. Jeżeli posiadacie taką paczkę w domu i macie uczulenie na gluten, nie jedzcie jej zawartości. Producentem tego produktu jest TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, Kunów, 27-415. Firma została już zaalarmowana o wynikach kontroli.

logo
Chrupki SMA KOTEK wycofane ze sprzedaży. Ta partia może zawierać gluten Fot. GIS

TBM Sp. z o.o. natychmiast poinformowało swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. Od razu wstrzymano także sprzedaż chrupek. Te wrócą na sklepowe półki dopiero po wyjaśnieniu, skąd tak duża zawartość glutenu w ich produkcie.

"Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii chrupek wskazanych w komunikacie" – zaznaczył w komunikacie GIS.

Uczulenie na gluten może być bardzo dużym zagrożeniem

Osoby chorujące na celiakię, mogą mieć bardzo duże problemy zdrowotne po zjedzeniu tej mieszanki białek roślinnych. W ich przypadku zjedzenie glutenu powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.

Zagrożone są także osoby uczulone na gluten. W ich przypadku do podstawowych dolegliwości po spożyciu glutenu należą problemy żołądkowo-jelitowe takie jak wzdęcia, biegunki i bóle brzucha.

Jednak w przypadku silnych alergii może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Ten jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.