Książka ,,The Foregin Japanese Kitchen" Moé Takemury.
Książka ,,The Foregin Japanese Kitchen" Moé Takemury. www.moe-takemura.com
Reklama.
The Foreign Japanese Kitchen ma pewną przewagę nad innymi książkami z przepisami azjatyckiej kuchni. Autor pracując nad swoją książką, wziął pod uwagę przede wszystkim te dania, których składniki da się dostać w Europie, lub łatwo znaleźć ich lokalne zamienniki.
Można by zapytać - czemu? Przecież w każdym większym mieście znajduje się przynajmniej kilka sklepów z delikatesami z całego świata, również tymi bardzo egzotycznymi dla naszego klimatu. Owszem. Jedzenie lokalnie dostępnych warzyw i owoców jest najbardziej racjonalnym wyborem, dla osób zwracających uwagę na ekologię i wspierających lokalne gospodarstwa. Moé udowadnia, że możemy cieszyć się japońską kuchnią również korzystając z naszej lokalnej rzepki.
logo
Okładka ,,Foregin Japanese Kitchen" Moé Takemury. www.moe-takemura.com
logo
Łatwo dostępne lokalnie owoce i warzywa. http://www.moe-takemura.com/
logo
Rozkład z książki Moé Takemury. www.moe-takemura.com

Jedynymi składnikami pochodzenia nieeuropejskiego są w tej książce glony. Projektant zdecydował się umieścić o nich rozdział, ponieważ w jego rodzinnym kraju powszechnie znane są ich zdrowotne właściwości. Przepisy sfotografowane z perspektywy lotu ptaka to teraz zabieg dość modny i często spotykany. Ciekawostka? Za prekursorkę i popularyzatorkę tego typu fotografii uważa się Marinę Ekroos, fotografkę właśnie ze Szwecji, która tak fotografowała swoje przepisy kulinarne.
logo
Zdjęcie Mariny Ekroos• www.marinaaurora.com

Jej książka kucharska stała się później najprawdopodobniej inspiracją dla Homemade is Best Cookbook wydanej przez IKEA.
The Foreign Japanese Kitchen jest wydrukowana i dostępna do kupienia tutaj za pomocą self-publishingowego serwisu Blurb.
Dla dociekliwych: