Where chefs eat
Where chefs eat www.phaidon.com

,,Where Chefs Eat"- czyli ,,Gdzie jadają szefowie kuchni" to przewodnik po najlepszych na świecie restauracjach.

REKLAMA
Nie taki jak znany na całym świecie przewodnik Michelin, w którym restauracje są poddawane rzetelnym sprawdzianom i muszą spełniać najwyższe standardy zanim w ogóle zostaną wzięte pod uwagę. W tym przewodniku nie liczy się np. sposób podania jedzenia, ani to czy obrus na stole był czysty.
logo
Where chefs eat www.phaidon.com
logo
Where chefs eat www.phaidon.com
logo
Where chefs eat www.phaidon.com
Tutaj królują smaki, oceniane przez najlepiej wyposażone w kubki smakowe języki na świecie. W książce wypowiedziało się aż 400 szefów kuchni, a polecanych restauracji jest w sumie aż 2000. Książka podzielona jest na działy w zależności od lokalizacji. Na warsztat zostały wzięte największe miasta świata takie jak Sznaghaj, Nowy Jork czy Tokio.
Co liczy się dla rasowego szefa kuchni? Przede wszystkim jakość używanych składników i wrażenia smakowe. Szefowie kuchni mają gdzieś jakość obsługi, często także nie dbają o wygląd restauracji. Książka została zaprojektowana przez studio Kobi Benzeri. Projektant używając różnorodnych czcionek wyraził wiele charakterów zarówno restauracji jak i szefów kuchni, którzy współtworzyli to wydawnictwo. Grafika oddaje także klimat omawianych miast. Książkę można kupić na stronie wydawnictwa Phaidon.