Czy wszyscy już wiedzą kim jest René Redzepi? Szef, kucharz i współwłaściciel restauracji która jest uważana za najlepszą na świecie nie działa zupełnie sam. Jeden ze współzałożycieli, Claus Meyer, razem ze swoim przyjacielem, muzykiem jazzowym Niels Lan Doky'im otworzył The Standard, niezwykłe połączenie klubu muzycznego i trzech restauracji najwyższej klasy.
Ambitny projekt znalazł sobie niemałe miejsce. Restauracja zajęła piękny budynek, po starym domu celnym, utrzymany w stylu art-deco, na przeciwko innej słynnej kopenhaskiej restauracji Nyhavn.
Budynek rozciąga się nad wodą, jak stary parowiec w porcie. O wnętrze zadbali architekci ze studia projektowego Gubi i włosko-duński duet GamFratesi.
Pierwsze rzucają się w oczy eleganckie szarości. Ten niedominujący ze swojej natury kolor zdominował wnętrze i w duecie z błękitnymi krzesłami Beetle stworzył jego ramy.
Wyraźny, jazzowy charakter klubu muzycznego został żywiony metalicznymi akcentami i zielonymi roślinami. Trzy kuchnie. Niezobowiązujący, swojski Almanak, wysublimowane i nowoczesne Studio, prowadzone przez Torstena Vildgaarda z restauracji NOMA i Verandah, hinduska restauracja prowadzona przez Karama Sethi, najmłodszego szefa kuchni nagrodzonego gwiazdką Michellin.