http://shesimmers.com/

Tajska kuchnia staje się w Warszawie coraz bardziej popularna. Ja osobiście chyba jestem już uzależniona od tajskiej wersji gęstej, kremowej i pikantnej zupy kokosowej laksa. Przeglądając internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów udało mi się trafić na bloga fantastycznej kucharki o tajskich korzeniach.

REKLAMA
Ludzie poszukujący zupełnie nowych i egzotycznych smaków i zapachów odkryli tutaj kuchnię tajską przede wszystkim za sprawą restauracji takich jak Why Thai Food & Wine, Little Thai Gallery, czy ostatnio coraz bardziej popularnego ze względu na świetną lokalizację, intrygujące wnętrze (zaprojektowane przez Moko Architects) i dość przystępne ceny Tuk Tuk'a (w którym odbyła się moja "laksowa" inicjacja) Nie jestem pewna czy to trend ogólnopolski, moim zdaniem jednak tajska kuchnia wkrótce zdobędzie kraj szturmem.
logo
http://shesimmers.com/
Ci ambitni, którzy smaki z restauracji chcieliby spróbować odtworzyć w domu powinni koniecznie sprawdzić bloga SheSimmers. Leela Punyaratabandhu [czyt. Pundżaratabandu] gotuje i pisze o jedzeniu. Nie znajdziemy u niej jednego, prostego przepisu na Pad Thai, ona napisała ich całą serię!
logo
http://shesimmers.com/
Leela jest kucharką, która oprócz wielu wersji tajskich klasyków, na blogu prezentuje swoje przepisy autorskie. Często naprawdę niespodziewane (sprawdźcie: sticky rice burgers!). Ponieważ mieszka w Stanach, nie korzysta przesadnie często ze składników trudno dostępnych. Większość potrzebnych rzeczy dostaniemy także w Polsce, zwykłych sklepach sieciowych typu Carrefour.
logo
http://shesimmers.com/
Leela za pośrednictwem Ten Speed Press wydaje właśnie swoją pierwszą książkę Simple Thai Food: Classic Recipes from the Thai Home Kitchen na stronie Amazon.com, można już ją zamówić w promocyjnej cenie przedpremierowej. Na własną kopię będziemy musieli poczekać do 13 maja, po tej dacie cena znacząco wzrośnie. Teraz zapłacimy niecałe 19$ + koszty przesyłki.
logo
http://shesimmers.com/