Znów zjesz obiad w najlepszej restauracji za 49 zł. Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Karolina Pałys
Restauracja stolików na Restaurant Week właśnie ruszyła. Jeśli to hasło nie wywołało u was wzmożonej pracy ślinianek, pewnie wcześniej nie mieliście okazji zjeść trzydaniowego obiadu, w jednej z najlepszych restauracji w waszym mieście i uśmiechnąć się przy płaceniu rachunku, który wynosi dokładnie 49 zł. Okazja, aby nadrobić kulinarne zaległości już w połowie października.
Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week. Festiwal potrwa od 17 do 31 października Fot. materiały prasowe
Festiwal kulinarny Restaurant Week to cykliczna impreza, w ramach której najlepsze restauracje z 13 regionów Polski przygotowują specjalne menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Cena każdego zestawu w każdym lokalu, biorącym udział w Restaurant Week, to 49 zł. Aby skorzystać z oferty należy zalogować się na stronie organizatora i zarezerwować stolik.
Fot. materiały prasowe
Najbliższa szansa, aby spróbować specjalnego, festiwalowego, menu pojawi się za niecały miesiąc. Kolejna edycja Restaurant Week potrwa od 17 do 31 października, ale stoliki można, a właściwie należy, rezerwować już teraz. Festiwalowego menu z zasady nie można spróbować wchodząc do lokalu „z marszu”, a jak pokazują doświadczenia poprzednich edycji, rezerwacyjne pule w najbardziej popularnych miejscówkach wyprzedają się w kilka dni, zwłaszcza że organizatorzy zachęcają do wyjść grupowych — idąc w osiem osób, jedno z was zje za darmo.

Stoliki można rezerwować w całej Polsce. Mapa Restaurant Week podzielona jest na 13 regionów, a festiwalowe restauracje znajdziemy w ponad 30 miastach, więc warto zastanowić się, czy tym razem nie połączyć podróży w sensie kulinarny z tą w sensie dosłownym. Tym bardziej że motto nadchodzącej edycji to: „Destynacja Restauracja”, a motywem przewodnim — odkrywanie kuchni świata poprzez polską scenę restauracyjną.

Szefowie festiwalowych kuchni zostali poproszeni, aby jesienią zabrać gości na wycieczkę — daleką, nawet dookoła kulinarnego świata, albo bliższą, lokalną, co nie oznacza, że mniej atrakcyjną.
Fot. materiały prasowe
- Polska to prawdziwa kopalnia smaków i aromatów. Za każdym razem, gdy udaję się do innego miasta czy wracam do miejsc mojego dzieciństwa staram się odkryć, co kryje się w tradycyjnych potrawach, co nadaje im ten charakterystyczny, niezapomniany smak. (...) Stosując nowoczesne techniki obróbki, trwające niekiedy nawet kilka dni wyciągam esencję nowo poznanego smaku i aromatu, by następnie zestawić ją z innymi elementami w jednym, kompletnym daniu — zapewnia Kamil Kędzierski, szef warszawskiej The Bite.

Z kolei właściciel kultowych miejsc takich jak Thaisty, u Rysia, Grubej Ryby czy Zdrowej Konkurencji, Jarek Chrobociński, planuje wyprawić gości Restaurant Week na słoneczne południe: - Doszedłem do wniosku, że na warszawskim rynku gastronomicznym brakuje absolutnego hitu tego lata, czyli czarnej pizzy. Tradycyjna włoska pizza serwowana na czarnym cieście, barwionym węglem bambusowym lub sepią, ma nie tylko atrakcyjny wygląd, ale również szerokie właściwości zdrowotne. W ramach festiwalowego menu, znajdą się właśnie topowe włoskie pizze, również w wersji wegetariańskiej — zapewnia.

Aby sprawdzić, gdzie planują zabrać was pozostali szefowie kuchni, wejdźcie na stronę Restaurant Week i zarezerwujcie stolik.
Fot. materiały prasowe

Artykuł powstał we współpracy z Restaurant Week.