Bezglutenowa soczewica z... glutenem. Po lekturze etykiet tych produktów można złapać się za głowę
Czasami najlepiej byłoby nie wiedzieć po prostu... nic. Życie byłoby dużo prostsze. Kto jednak czyta dokładnie etykiety produktów, które kupuje, ten z pewnością cierpi z powodu gorszego snu. Bo jeśli nawet produkty nafaszerowane chemią są passé, pozostaje jeszcze kwestia alergenów. Sałatka jajeczna ze skorupiakami? Jasne że można taką kupić. Bezglutenowa soczewica z glutenem? Potrzymaj moje piwo.
Oczywiście taka sytuacja to całkowita skrajność. W praktyce te adnotacje dla producentów stanowią zwyczajną formą ochrony przed pozwami, jeśli komuś ewidentnie nie posłuży makaron/cukierek/cokolwiek innego.
Naturalnie jak będziecie mieli pecha, to w takiej paczce cukierków może znajdziecie i całego orzeszka – ale w takiej sytuacji warto zacząć grać częściej w Totolotka.
Co jednak najważniejsze, w miarę upływu czasu w produktach spożywczych na półkach sklepów zaczęło się pojawiać coraz więcej dziwnych rzeczy. Orzechy to tylko czubek góry lodowej. Sami zobaczcie.
Pralinki z ŁUBINEM
Fot. naTemat
Co jest tutaj zabawne? Po pierwsze, że weganie już potrzebują zamiennika dla soi. Po drugie, że z dwustu odmian łubinu wiele jest trujących.
PS. Tak, orzechy też są.
Sałatka z ziemniakami, jajkiem i... skąd tam SKORUPIAKI?
Fot. naTemat
Skąd się tam wzięły? Firma, która produkuje tę sałatkę, produkuje także wiele innych sałatek z rybami. Jak łatwo się domyśleć, nie mają oddzielnej linii produkcyjnej na każdą wersję.
Soczewica z GLUTENEM (!)
Fot. naTemat
A teraz wyobraźcie sobie, że kupujecie w sklepie soczewicę, która zgodnie z etykietą może zawierać gluten. Mózg roz…walony. Orzechy i równie wszędobylski seler przez grzeczność pomijamy.
Sól z JAJKAMI
Fot. naTemat
Sos sojowy z SIARCZYNAMI
Fot. naTemat
Okazuje się, że siarczyny, choć de facto są przydatne w winiarstwie, można też znaleźć w poczciwym sosie sojowym.
Budyń z... MLEKIEM (?)
Fot. naTemat
Ktoś nietolerujący mleka raczej trzyma się od budyniu z daleka. Mimo to na etykiecie budyniu w proszku, który należy dodać do mleka, pada informacja, że produkt może zawierać mleko. Kurtyna.
Biomakaron z... SOJĄ
Fot. naTemat
Kiełbasa z GLUTENEM
Fot. naTemat
A tu taka niespodzianka.
Musztarda z LAKTOZĄ
Fot. naTemat
Zastanawiające jest tylko, czy nie dało się do produkcji wykorzystać mleka bez laktozy. Bo przecież takie jest. Ale może w tej cenie się nie opłacało.
Pomidorowe pesto z GORCZYCĄ
Fot. naTemat
Aż zastanawiam się, jak na jednej linii produkcyjnej można tworzyć pesto i coś, w czym mogą być orzechy.
Śliwka w czekoladzie z... NIECHCIANYM DODATKIEM
Fot. naTemat
Znacie to uczucie, kiedy próbujecie rozgryźć wiśnię, która nie została "poprawnie wydrylowana"? Próbujecie wgryźć się w słodki miąższ, a jak macie pecha, to właście pokruszyliście sobie zęby.
Okazuje się, że ten sam problem może was spotkać ze śliwkami w czekoladzie. Uwaga na pestki.