Nie tylko Włochy i Grecja. Oto dlaczego turyści mają bardzo dobry powód, by odwiedzać Maltę
Czy kulinarne przysmaki mogą być główną motywacją przy podejmowaniu decyzji o zagranicznej podróży? Jak najbardziej. A co można powiedzieć o miejscu, z którego wielu turystów przywozi jako pamiątkę właśnie jedzenie? Musi mieć naprawdę przepyszną kuchnię. Jeśli ktoś nie daje temu wiary, zmieni zdanie, gdy trafi na Maltę.
Maltańskie menu tworzą danie skomponowane z takich składników jak m.in. ryby, owoce morza, świeże warzywa, tradycyjny chleb, oliwa, serki owcze, pasta pomidorowa, ciasteczka oraz wina. Większość z nich wychodzi spod ręki miejscowych rolników, hodowców oraz właścicieli małych serowarni, piekarni i winiarni.
Choć maltańska kuchnia stanowi mieszankę wpływów włoskich, arabskich i brytyjskich, to ma ona swoją specyfikę•Materiały prasowe
Maltańczycy przepadają też za zupami. W tej grupie potraw prym wiodą aljotta (zupa rybna z czosnkiem i pepperoni oraz pomidorami i ryżem z dodatkiem majeranku lub pietruszki) oraz minestra (gęsta zupa jarzynowa z dodatkiem przetartych pomidorów i kluskami). Zwierciadłem historii jest soppa tal-armla tzw. wdowia zupa przygotowana z drobno pokrojonych warzyw i podawana z kozim serem. Tą potrawą dzielono się swego czasu z wdowami z sąsiedztwa.
Pracujący na wyspie piekarze nie mogą narzekać na brak stałych klientów. Ta duża frekwencja z samego rana to zasługa produkcji hobż tal-Malti, okrągłego chleba na zakwasie. Wyjęty wprost z gorącego pieca chrupiący i miękki w środku maltański wypiek sprawdza się idealnie do praktycznie każdego posiłku, a lokalne społeczności wręcz nie wyobrażają sobie bez niego uczty.
Królik, czyli fenek bit-tewm u bl-inbid to narodowa potrawa Maltańczyków. Tradycyjnie podaje się go z dodatkiem czerwonego wina•123rf.com
Wśród słodkich deserów nie sposób odmówić sobie najróżniejszych ciastek i ciasteczek. Kannoli to chrupiące rurki nadziane serem ricotta wymieszanym z kawałkami czekolady. Wzięciem cieszą się też mqaret, czyli ciasteczka z nadzieniem z daktyli. Tradycyjnym wypiekiem jest kwarezimal, ciasto migdałowe z miodem i pistacjami.
Na prawie każdym rogu można kupić pastizzi, jedyne w swoim rodzaju maltańskie rogaliki z chrupiącego ciasta francuskiego, których farsz przygotowywany jest na bazie sera ricotta i zielonego groszku. To tak popularna na całej wyspie przekąska, że sklepiki sprzedające charakterystyczne paszteciki w kształcie łódek nazywa się pastizzeriami.
Menu Malty słynie z najróżniejszych pysznych deserów. Na zdjęciu maltańskie ricotta qassatat, czyli słone ciastka z miękkim serem zwarowym•Materiały prasowe
Gdzie skierować swoje kroki, by posmakować kulinarnego dziedzictwa Malty? W jej stolicy, Valletcie, świetną kawą i smaczne desery serwuje Cafe Cordina, której obsługa chętnie opowiada o okolicznych atrakcjach. Grzechem byłoby wyjść z tej położonej w samym centrum miasta kawiarni bez spróbowania podawanego tu kannoli.
Jeśli chcemy skosztować maltańskiej kuchni w całej okazałości i to przy dobrym stosunku wielkości porcji do ceny, powinniśmy koniecznie wstąpić do Maestrale Gourmet. O działającej w miejscowości Mgarr restauracji wielu zagranicznych gości zgodnie mówi, że to miejsce, gdzie serwowane jest najlepsze pod maltańskim słońcem mięso królika.
Natomiast w Marsaxlokk, najsłynniejszej na Malcie starej rybackiej wiosce, nigdzie nie zjemy takiej przepysznej ryby jak w restauracji Ta’Victor. Co niedzielę, której wizytówką jest ściągający kupców z całej wyspy targ rybny, wszystkie stoliki są tutaj zajęte, a do kasy ustawiają się kolejki, by zamówić świeżego okonia, tuńczyka i wiele innych rybnych dań.
Co niedzielę Marsaxlokk, stara rybacka wioska na Malcie, organizuje targ rybny, który ściąga kupców z całej wyspy•Materiały prasowe
Artykuł powstał we współpracy z Malta Tourism Authority