Polak w setce najlepszych szefów kuchni. Teraz stolik trzeba będzie rezerwować jeszcze wcześniej

Monika Przybysz
Modest Amaro znalazł się wśród 100 najlepszych szefów kuchni na świecie. Zestawienie, jak co roku, przygotowano w ramach konkursu Best Chef Awards. Tym razem jednak grono laureatów było znacznie węższe, niż wcześniej.
Rozdanie nagród Best Chef Awards Fot. materiały prasowe
W trakcie poprzednich edycji Best Chef Awards odliczanie od najlepszego szefa kuchni na świecie do naj-najlepszego rozpoczynano od numeru 300. Tym razem jednak organizatorzy postanowili znacznie zmniejszyć liczbę przyznawanych wyróżnień i ograniczyli się do setki.

Wśród nagrodzonych znaleźli się szefowie z całego świata. Dyplomy zawisną na honorowych miejscach w kuchniach obuu Ameryk, Afryki Południowej, Emiratów Arabskich, Japonii. Ramka z cyfrą numer 90 i nazwiskiem Amaro pojawi się, być może, również w warszawskim Atelier Amaro.

Ranking 100 najlepszych układany jest w wyniku głosowania. Swoje typy kandydatów do Best Chef Awards mogą wskazywać szefowie, dziennikarze, fotografowie i bloggerzy z całego świata.

W tym roku największą liczbę głosów zebrał Björn Frantzén z Restauracji Frantzén w Sztokholmie. Drugi był Joan Roca z El Cellar de Can Roca w hiszpańskiej Gironie, NA trzecim miejscu uplasował się David Munoz, szef DiverXo w Madrycie.
Björn Frantzén i Modest AmaroFot. materiały prasowe
Uroczysta gala, podczas której uhonorowano najlepszych szefów kuchni odbyła się w Barcelonie. Dzień wcześniej miało tam miejsce wydarzenie towarzyszące - sympozjum “Food Meets Science”.

Jeden z dziewięciu wykładów wygłosił Modest Amaro. Podczas wystąpienia zatytułowanego „Nature meets Science” polski szef mówił o związkach pomiędzy światem przyrody a nauką.

Artykuł powstał we współpracy z Atelier Amaro.