W ten smakowity biznes zainwestował Bill Gates. Beyond Burger trafia do sieci handlowej w Polsce

Dawid Wojtowicz
Na liście inwestorów tej firmy można znaleźć nazwisko Billa Gatesa, założyciela Microsoftu. Jej markę buduje nie tylko zainteresowanie znanych miliarderów, ale przede wszystkim rosnąca moda na wegańskie jedzenie. Już wkrótce Beyond Meat wjedzie ze swoim flagowym przysmakiem do jednej z sieci handlowych w Polsce.
Beyond Meat to producent roślinnych zamienników mięsa, w którego zainwestował Bill Gates, twórca Microsoftu. Od stycznia w sklepach Kaufland w Polsce będziemy mogli kupić flagowy produkt marki - Beyond Burger Zrzut z Food Insider / YouTube + Simon Davis/DFID / Wikimedia Commons / CC-BY-2.0
Kalifornijska firma, należąca obecnie do czołowych producentów roślinnych zamienników mięsa na rynku spożywczym w Stanach Zjednoczonych, już niedługo zagości w rodzimych sklepach marki Kaufland za sprawą swojego głośnego produktu Beyond Burger. Mowa tu o wegańskiej wersji kotleta, którego brak konsument ma... nie odczuwać.
Beyond Burger to wegańska wersja kotleta, którego brak konsument ma... nie odczuwaćMateriały prasowe
Jakim cudem? Jak wiemy, burgery dla wegetarian i wegan to nic nowego. Od lat można kupić w podążających za ekotrendami sklepach czy zamówić w wegerestauracjach kanapki bez mięsa, za to z bogatym zestawem warzyw. Beyond Burger idzie jednak krok dalej – oczywiście nie ma w nim mięsa, zawiera natomiast jego substytut.

Najnowszy produkt Beyond Meat powstał bowiem z myślą nie tylko o jaroszach czy totalnych roślinożercach, ale także jedzących mięso smakoszy, dla których ma być tak mięsny, że ci nie poczują różnicy między nim a klasycznym burgerem. Według producenta Beyond Burger to zarówno smaczna, jak i etyczna alternatywa dla wszystkich konsumentów.

Swoje tak uderzające podobieństwo do mięsnych burgerów ów innowacyjny wyrób zawdzięcza temu, że stanowi źródło pełnowartościowego białka. Wegański "kotlet" (100-proc. roślinny zamiennik dla tradycyjnego kawałka wołowiny) składa się z białka grochu, skrobi ziemniaczanej, oleju kokosowego i innych składników naturalnych.
Beyond Burger jest już dostępny we wszystkich punktach sieci handlowej Kaufland w PolsceMateriały prasowe
Koniec końców Beyond Burger przypomina smakiem, konsystencją i wyglądem mięsne kotlety do burgerów, a jednocześnie zapewnia konsumentowi więcej protein niż mięso mielone. Dzięki swojemu składowi również podczas smażenia "zachowuje się" jak kawałek prawdziwego mięsa, brązowiejąc podczas tego kulinarnego procesu obróbki termicznej.

"Krwistości" nadaje mu zaś sok z buraka. W sumie produkt dostarcza 20 g białka roślinnego. Co istotne, jest też bezpieczny dla alergików i osób z nietolerancjami pokarmowymi. Brak glutenu, soi i laktozy sprawia, że roślinny zamiennik mięsa z logo Beyond Meat mogą jeść chorzy na celiakię, uczuleni na białka sojowe czy osoby, którzy nie trawią cukru mlekowego.
Do produkcji całkowicie roślinnego burgera użyto surowców wolnych od GMO. Można też włączyć go bez obaw do diety koszernej, spełnia bowiem rygorystyczne normy dietetyczne tradycyjnego prawa żydowskiego. Beyond Burger jest już dostępny w sprzedaży we wszystkich punktach sieci handlowej Kaufland w Polsce.

Beyond Meat, producent Beyond Burgera, rozpoczął swoją działalność jako start-up założony przez Ethana Browna w Los Angeles w 2009 roku. Obecnie koncentruje się na sprzedaży substytutów wołowiny i wieprzowiny. Swoje produkty przedsiębiorstwo dystrybuuje za pomocą sieci partnerskiej w blisko 60 tysiącach punktów na świecie.

Artykuł powstał we współpracy z Kaufland

Advertisement