Mimo wielu przeciwności pozostają #DalejOtwarte. 5 restauracji ze świetnym jedzeniem na zamówienie

Dawid Wojtowicz
Gdyby przygotować ranking branż, w które najmocniej uderzyła pandemia koronawirusa, w czołówce znalazłaby się gastronomia. Restauracje, bary, puby i inne lokale żyjące z dużego "ruchu" z dnia na dzień znalazły się w rzeczywistości, w której wszystkie zajęte stoliki to nie najlepszy, a najgorszy scenariusz z możliwych. Jak sobie radzić, gdy świat stanął na głowie?
W ramach akcji #DalejOtwarte przedstawiamy 5 restauracji, które mimo pandemii koronawirusa wciąż prowadzą działalność, zaopatrując swoich klientów w smaczne i bezpieczne dania 123rf.com
Wielu rodzimych restauratorów na własnym przykładzie udowodniło i dalej udowadnia, że powiedzenie "Polak potrafi" kryje w sobie dużo prawdy. Widać to po chociażby statystykach z Pyszne.pl, serwisu do zamawiania jedzenia online. Z około 8000 restauracji zarejestrowanych w Pyszne.pl na początku marca, na dzień dzisiejszy dalej otwartych w serwisie jest ponad 6400.

Ci, którzy podjęli decyzję o całkowitym zawieszeniu działalności w tych trudnych czasach, mieli na pewno swoje powody i trzeba uszanować ich wybór. Jednocześnie warto wyrazić słowa uznania dla tych, którzy jakoś znaleźli sposób na dalsze funkcjonowanie w tych wyjątkowych okolicznościach, wykazując się kreatywnością i determinacją, a przy tym przestrzegając wszystkich zaleceń oraz zasad bezpieczeństwa.

24 kwietnia w ramach akcji #DalejOtwarte zamieściliśmy na naszym Facebooku post. Zwróciliśmy się do was z prośbą o wskazanie nam w komentarzach waszych ulubionych lokali, które w tym uciążliwym dla wszystkich okresie wciąż prowadzą działalność na wynos lub zamówienie z dostawą do domu. Po co? Aby przybliżyć je naszym czytelnikom i w ten sposób uhonorować ich właścicieli i pracowników.

Propozycji było sporo (za co dziękujemy), jednak wszystkich wymienionych lokali, które dalej prowadzą swój biznes, nie sposób opisać w artykule o objętości mieszczącej się w normach naszego serwisu. Dlatego zdecydowaliśmy się, by tekst honorujący wciąż otwarte restauracje miał ostatecznie pięciu bohaterów. Wszystkim restauratorom gratulujemy pomysłowości i wytrwałości, a czytelników zapraszamy do zapoznania się z wybranymi punktami gastronomicznymi na mapie naszego kraju.

Młoda Polska bistro & pianino – Wrocław

Młoda Polska to bistro, które powstało dzięki synergii ludzi młodych, kreatywnych, pełnych pasji i nowoczesnego spojrzenia na polską kuchnię i bar. Lokal ulokowany jest w zabytkowej kamienicy Oppenheimów przy Placu Solnym 4 we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Beata Śniechowska.

– Przeszliśmy na opcje odbioru osobistego lub dowozów na terenie całego Wrocławia. Przestaliśmy serwować dania jak wcześniej (np. siekanego tatara czy barszcz na zakwasie z tłuczonymi ziemniakami) i przeszliśmy na street food. Zaproponowaliśmy swoim gościom rzemieślnicze buły z kotletami wraz z foodpornowymi dodatkami. Kolejnym krokiem były kurczaki, różnorodne sosy, dodatki i brownie – opisuje wprowadzone zmiany Tomasz Czechowski, właściciel restauracji.
Młoda Polska bistro & pianino
– Formuła zmieniła się na dużo prostszą, street fooodową, ale nadal Młoda Polska działa w duchu comfort foodu i dobrego rzemiosła. Nie poddaliśmy się, chcieliśmy zrobić wszystko, co możliwe, aby trafić do naszych gości i zapewnić prace naszym ludziom. Jesteśmy dumni i szczęśliwi, ze nasz zespół szybko zaadaptował się do nowego stylu funkcjonowania bistro, zżyliśmy się jeszcze bardziej i wierzymy, że jak przetrwamy te trudne czasy, to już nic nas nie pokona – zauważa Tomasz Czechowski.
Młoda Polska bistro & pianino

Ciasto i Farsz – Szczecin

"Lepimy, bo lubimy". To motto przyświeca zespołowi pierogarni przy ul. Felczaka 8 w Szczecinie. W sztuce przygotowania polskiego przysmaku ekipa Ciasto i Farsz łączy tradycję (wyrób ciasta) z nowoczesnością (kompozycja smakowa). Jak obecna sytuacja wpłynęła na ich działalność?

– Mieliśmy szczęście, że nasze produkty dobrze sprawdzają się w dostawie. Sama koncepcja dostawy od początku naszej działalności była nam bliska, wówczas jeszcze nie wiedzieliśmy, że może być dla nas kluczowa. Jeżeli chodzi o nasze cele, to z każdym tygodniem jest coraz lepiej. Dzieje się tak, ponieważ do dowozów dołączają zamówienia na wynos, które nasi goście realizują podczas spacerów. My koncentrujemy się nad nowym wiosenno-letnim menu, które, mam nadzieję, będzie już można zamówić na miejscu – wyjaśnia Maciej Kaplewski, właściciel pierogarni.
Ciasto i Farsz
Nie ukrywa też, czyja to zasługa, że restauracja radzi sobie najlepiej, jak tylko może. – Powiedzenie "prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie" będzie tu adekwatne. Naszymi przyjaciółmi okazał się nasz personel, który nie dość, że doskonale dostosował się do trudnej sytuacji, to wciąż z uśmiechem pomaga nam rozwijać naszą pierogową firmę.
Ciasto i Farsz

Masala Curry Restauracja indyjska – Warszawa

Curry to nie tylko sos, to cała sztuka przyrządzania potraw przez mistrzów kuchni indyjskiej. Doskonale zdają sobie z tego sprawę pracownicy restauracji Masala Curry. W menu lokalu, mieszczącego się przy ul. Jana Kazimierza 29 w Warszawie, znajdziemy dania z kurczaka i jagnięciny, potrawy z ryżu, placki z pieca tandoor, napoje jogurtowe oraz inne tradycyjne potrawy wywodzące się z Indii, również w wegańskim wydaniu. W telegraficznym skrócie – restauracja z autentycznym indyjskim jedzeniem.
Masala Curry

Teddy's Burger n Bar – Warszawa

Chciałbyś przekonać się, jak smakuje ten prawdziwy (na wskroś amerykański) burger? Zaserwuje ci go ekipa z Teddy's Burger N' Bar, restauracji przy ul. Malczewskiego 42B/2 na warszawskim Mokotowie. Przekrój szeroki – od cheeseburgera, po warianty z wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem, do kotletów warzywnych (wege). Poza burgerami bar z kuchnią amerykańską zaprasza do posmakowania również poutine, panierowanych kalmarów, nachosów, krążków cebulowych, frytek oraz sernika.
Teddy's Burger n Bar

Lele Pizza – Bielsko-Biała

Przy ul. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego 8 w Bielsku-Białej otworzyli swój biznes ci, którzy kochają włoską kuchnię i mają ją w małym palcu. Restauracja słynie z pizzy z oryginalnymi włoskimi składnikami na cienkim cieście, wypiekanej w piecu opalanym drewnem.

– Nigdy nie zakładaliśmy, że taka forma sprzedaży będzie u nas wiodąca. Wymyśliliśmy, że nasza pizzeria będzie miejscem spotkań przy oryginalnej pizzy i dobrym winie, już na dniach mieliśmy otwierać nasz klimatyczny ogródek we włoskim stylu... i musieliśmy zweryfikować nasze dotychczasowe plany. Zadziałaliśmy jednak elastycznie i choć w obecnej sytuacji nie jesteśmy w stanie zrealizować wielu z naszych założeń, nie tracimy wiary, ponieważ od początku przyświeca nam najważniejszy cel: serwować najlepszą włoską pizzę. – mówi Gabriela Waydowicz-Droździel, współwłaścicielka restauracji.
Lele Pizza
– To, co bez wątpienia odczuwamy od początku lockdownu i za co jesteśmy niezmiernie wdzięczni, to ogrom wsparcia, które otrzymaliśmy przede wszystkim od naszych gości, ale również od partnerów biznesowych. Usłyszeliśmy w tym czasie wiele dobrych słów, ale najbardziej budujące jest to, że pomimo trudnego dla wszystkich czasu widać, jak ludzie starają się sobie pomagać i wspierać lokalną społeczność.
Lele Pizza
Restauracje realizują zamówienia z dostawą i na wynos, m.in. za pośrednictwem serwisu Pyszne.pl.

Artykuł powstał we współpracy z Pyszne.pl