Mimo wielu przeciwności pozostają #DalejOtwarte. 5 restauracji ze świetnym jedzeniem na zamówienie
Gdyby przygotować ranking branż, w które najmocniej uderzyła pandemia koronawirusa, w czołówce znalazłaby się gastronomia. Restauracje, bary, puby i inne lokale żyjące z dużego "ruchu" z dnia na dzień znalazły się w rzeczywistości, w której wszystkie zajęte stoliki to nie najlepszy, a najgorszy scenariusz z możliwych. Jak sobie radzić, gdy świat stanął na głowie?
Ci, którzy podjęli decyzję o całkowitym zawieszeniu działalności w tych trudnych czasach, mieli na pewno swoje powody i trzeba uszanować ich wybór. Jednocześnie warto wyrazić słowa uznania dla tych, którzy jakoś znaleźli sposób na dalsze funkcjonowanie w tych wyjątkowych okolicznościach, wykazując się kreatywnością i determinacją, a przy tym przestrzegając wszystkich zaleceń oraz zasad bezpieczeństwa.
24 kwietnia w ramach akcji #DalejOtwarte zamieściliśmy na naszym Facebooku post. Zwróciliśmy się do was z prośbą o wskazanie nam w komentarzach waszych ulubionych lokali, które w tym uciążliwym dla wszystkich okresie wciąż prowadzą działalność na wynos lub zamówienie z dostawą do domu. Po co? Aby przybliżyć je naszym czytelnikom i w ten sposób uhonorować ich właścicieli i pracowników.
Propozycji było sporo (za co dziękujemy), jednak wszystkich wymienionych lokali, które dalej prowadzą swój biznes, nie sposób opisać w artykule o objętości mieszczącej się w normach naszego serwisu. Dlatego zdecydowaliśmy się, by tekst honorujący wciąż otwarte restauracje miał ostatecznie pięciu bohaterów. Wszystkim restauratorom gratulujemy pomysłowości i wytrwałości, a czytelników zapraszamy do zapoznania się z wybranymi punktami gastronomicznymi na mapie naszego kraju.
Młoda Polska to bistro, które powstało dzięki synergii ludzi młodych, kreatywnych, pełnych pasji i nowoczesnego spojrzenia na polską kuchnię i bar. Lokal ulokowany jest w zabytkowej kamienicy Oppenheimów przy Placu Solnym 4 we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Beata Śniechowska.Młoda Polska bistro & pianino – Wrocław
– Przeszliśmy na opcje odbioru osobistego lub dowozów na terenie całego Wrocławia. Przestaliśmy serwować dania jak wcześniej (np. siekanego tatara czy barszcz na zakwasie z tłuczonymi ziemniakami) i przeszliśmy na street food. Zaproponowaliśmy swoim gościom rzemieślnicze buły z kotletami wraz z foodpornowymi dodatkami. Kolejnym krokiem były kurczaki, różnorodne sosy, dodatki i brownie – opisuje wprowadzone zmiany Tomasz Czechowski, właściciel restauracji.
Młoda Polska bistro & pianino
Młoda Polska bistro & pianino
"Lepimy, bo lubimy". To motto przyświeca zespołowi pierogarni przy ul. Felczaka 8 w Szczecinie. W sztuce przygotowania polskiego przysmaku ekipa Ciasto i Farsz łączy tradycję (wyrób ciasta) z nowoczesnością (kompozycja smakowa). Jak obecna sytuacja wpłynęła na ich działalność?Ciasto i Farsz – Szczecin
– Mieliśmy szczęście, że nasze produkty dobrze sprawdzają się w dostawie. Sama koncepcja dostawy od początku naszej działalności była nam bliska, wówczas jeszcze nie wiedzieliśmy, że może być dla nas kluczowa. Jeżeli chodzi o nasze cele, to z każdym tygodniem jest coraz lepiej. Dzieje się tak, ponieważ do dowozów dołączają zamówienia na wynos, które nasi goście realizują podczas spacerów. My koncentrujemy się nad nowym wiosenno-letnim menu, które, mam nadzieję, będzie już można zamówić na miejscu – wyjaśnia Maciej Kaplewski, właściciel pierogarni.
Ciasto i Farsz
Ciasto i Farsz
Curry to nie tylko sos, to cała sztuka przyrządzania potraw przez mistrzów kuchni indyjskiej. Doskonale zdają sobie z tego sprawę pracownicy restauracji Masala Curry. W menu lokalu, mieszczącego się przy ul. Jana Kazimierza 29 w Warszawie, znajdziemy dania z kurczaka i jagnięciny, potrawy z ryżu, placki z pieca tandoor, napoje jogurtowe oraz inne tradycyjne potrawy wywodzące się z Indii, również w wegańskim wydaniu. W telegraficznym skrócie – restauracja z autentycznym indyjskim jedzeniem.Masala Curry Restauracja indyjska – Warszawa
Masala Curry
Chciałbyś przekonać się, jak smakuje ten prawdziwy (na wskroś amerykański) burger? Zaserwuje ci go ekipa z Teddy's Burger N' Bar, restauracji przy ul. Malczewskiego 42B/2 na warszawskim Mokotowie. Przekrój szeroki – od cheeseburgera, po warianty z wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem, do kotletów warzywnych (wege). Poza burgerami bar z kuchnią amerykańską zaprasza do posmakowania również poutine, panierowanych kalmarów, nachosów, krążków cebulowych, frytek oraz sernika.Teddy's Burger n Bar – Warszawa
Teddy's Burger n Bar
Przy ul. Andrzeja Frycza-Modrzewskiego 8 w Bielsku-Białej otworzyli swój biznes ci, którzy kochają włoską kuchnię i mają ją w małym palcu. Restauracja słynie z pizzy z oryginalnymi włoskimi składnikami na cienkim cieście, wypiekanej w piecu opalanym drewnem.Lele Pizza – Bielsko-Biała
– Nigdy nie zakładaliśmy, że taka forma sprzedaży będzie u nas wiodąca. Wymyśliliśmy, że nasza pizzeria będzie miejscem spotkań przy oryginalnej pizzy i dobrym winie, już na dniach mieliśmy otwierać nasz klimatyczny ogródek we włoskim stylu... i musieliśmy zweryfikować nasze dotychczasowe plany. Zadziałaliśmy jednak elastycznie i choć w obecnej sytuacji nie jesteśmy w stanie zrealizować wielu z naszych założeń, nie tracimy wiary, ponieważ od początku przyświeca nam najważniejszy cel: serwować najlepszą włoską pizzę. – mówi Gabriela Waydowicz-Droździel, współwłaścicielka restauracji.
Lele Pizza
Lele Pizza
Artykuł powstał we współpracy z Pyszne.pl