Sekret wyjątkowo pięknych włosów Azjatek. Oto przepis na naturalną płukankę z... ryżu
Choć firmy kosmetyczne prześcigają się w wymyślaniu nowych i skomplikowanych receptur cudownych produktów do pielęgnacji włosów, to i tak często wypadają blado w porównaniu do sprawdzonych metod, które od setek lat stosują kobiety w Azji. Japonki, Koreanki i Chinki od wieków korzystają z naturalnych sposobów na podkreślenie urody. Dzięki banalnie prostej płukance do włosów ich skóra głowy jest doskonale nawilżona, a kosmyki do późnej starości są długie, gęste, gładkie i niezwykle lśniące. Na dodatek można zrobić z niej też prosty tonik i maseczkę na twarz. Jak ją przygotować?
Okazuje się, że miały rację, ponieważ woda pozostała po płukaniu lub gotowaniu zwykłego ryżu zawiera cenne minerały i składniki odżywcze, a także aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę E, a także przeciwutleniacze i skrobię, dzięki której – jak potwierdzają dermatolodzy – skóra głowy staje się lepiej nawilżona, a końcówki włosów rzadziej się rozdwajają.
Płukanka ryżowa – azjatycki sekret urody
Azjatki od zarania dziejów mają własny "patent" wykorzystanie ryżu do pielęgnacji włosów. Okazuje się, że niezwykłe właściwości wody ryżowej można użyć nie tylko do zadbania o włosy, ale także o twarz.•Fot. belchonock/123RF
Na dodatek płukanka z wody ryżowej jest niezwykle prosta do przygotowania, nie zawiera żadnych chemicznych dodatków i niemal nic nie kosztuje. Można ją zrobić w domu z powszechnie dostępnych składników.
W ostatnich latach woda ryżowa stała się prawdziwym hitem na międzynarodowym rynku kosmetycznym. Coraz częściej pojawia się w składzie wielu preparatów, których jakość opiera się na wykorzystaniu jak najmniej przetworzonych – najlepiej organicznych – produktów.
Dodaje się ją do odżywek do włosów, toników do twarzy, a nawet środków przeciwtrądzikowych. Wcale nie trzeba na nie wydawać fortuny, bo wszystkie z nich można bez problemu przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Jak to zrobić?
Woda ryżowa na włosy – przepis na naturalną płukankę
Składniki:⦁ pół szklanki ryżu sypkiego (nie w torebkach),
⦁ 2-3 szklanki wody.
Dokładnie opłukaj ryż, a potem zalej go 2-3 szklankami wody i odstaw na przynajmniej 30 minut (lub dłużej, nawet na dobę). Potem przelej nagromadzony płyn do osobnego pojemnika (butelki lub szklanego słoiczka).
Sposób użycia:
Płukanki ryżowej można używać w ten sam sposób, co standardowej odżywki do włosów. Wystarczy nałożyć płyn na wcześniej umyte włosy, a po kilku minutach (według uznania, zazwyczaj około 3-5 min.) dokładnie spłukać głowę bieżącą wodą.
Dla wzmocnienia efektu lśniących włosów pod koniec płukania można zmienić temperaturę wody na nieco niższą. Chłodniejszy strumień sprawi, że łuski się zamkną, a nasze włosy zyskają dodatkowy blask.
Azjatki potrafią dbać o włosy. Wiele z nich do późnej starości zachowuje lśniące i wyjątkowo długie kosmyki...
Tonik z wody ryżowej
Japonki zalecają, by zamoczyć wacik kosmetyczny w płukance ryżowej i dwa razy dziennie dokładnie nawilżyć nim twarz (a po 10 minutach zmyć twarz zwykłą wodą z kranu).Taki tonik ma właściwości rozjaśniające. Po zastosowaniu nie pozostawia zaś niemiłego uczucia ściągnięcia. Pozwala też na walkę z trądzikiem, ponieważ lekko łagodzi podrażnienia skóry powstałe przez pryszcze.
Maseczka na twarz z wody ryżowej
Wystarczy zmieszać dwie łyżki stołowe mąki z ciecierzycy z jedną łyżeczką miodu oraz wody ryżowej, by powstała prosta maseczka, którą można nałożyć na twarz. Taka naturalna receptura sprawia, że cera staje się bardziej promienna, a zaczerwienienia skóry i zmiany powstałe w wyniku trądziku stają się mniej widoczne.Jedną z tajemnic urody Azjatek jest też używanie do pielęgnacji twarzy... zamrożonych kostek wody ryżowej. Przemywanie nimi twarzy naturalnie łagodzi zaczerwienienia i sprawia, że skóra nie tylko promienieje, ale także staje się mniej napięta.
Jednym z urodowych lifehacków Japonek jest używanie do przemywania twarzy... zamrożonych kostek wody ryżowej, które łagodzą niemiłe uczucie ściągnięcia skóry.•Fot. Bru-nO / Pixaby.com
⦁ Cindy Crawford zdradziła, od czego zaczyna dzień. Oto jej przepis na zielone smoothie
⦁ Aloes – biostymulator, który sprawia, że organizm... sam się uzdrawia [Kompendium wiedzy]
⦁ Nasiona chia mają więcej omega-3 niż łosoś i aż 2 razy tyle wapnia co mleko! Prawdziwy superfood
⦁ Już kwitnie czosnek niedźwiedzi! Dawniej nazywano go... "cebulą czarownic". Jak wpływa na organizm?
źródło: indiadoday.in