Czerwone kulki mocy. Jarzębina ma właściwości, o których nie miałeś pojęcia
Właściwości jarzębiny
Nasi dziadkowie i pradziadkowie doceniali jarzębinę za jej naturalne bogactwo witaminy C. Doskonale wiemy, jak wielką rolę witamina C pełni w procesach antyoksydacyjnych i obronnych organizmu. Na pewno nie wiedzieliście, że niepozorne kuleczki jarzębiny zawierają tyle samo witaminy C, co cytryny.Owoce jarzębiny wypełnione są także innymi witaminami takimi jak: witamina A, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Zawiera także całkiem sporo magnezu i miedzi. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Idealnie na zbliżający się okres jesiennej grypy.NA CO OWOCE JARZĘBINY ?
- przeziębienie
- choroby płuc
- anemia (reguluje układ krwionośny)
- choroby nerek - kamienie nerkowe (działa moczopędnie)
- właściwości przeczyszczające
- właściwości antynowotworowe (dzięki zawartym pektynom i garbnikom)
Uważaj, bo możesz się zatruć!
W dzieciństwie zastanawialiśmy się, dlaczego jagody jarzębiny wyglądają tak apetycznie, a finalnie my ludzie nie możemy ich jeść. Sprawa jest prosta, mianowicie zawarty w surowych owocach jarzębiny kwas parasorbowy prowokuje wymioty, biegunkę, a także ból głowy. Jak się okazuje, wystarczy obróbka termiczna, aby móc spożywać jagody. Kwas parasorbowy traci swoją moc w procesie gotowania, suszenia i... mrożenia. Właśnie dlatego, chcąc wykorzystać jarzębinę do przetworów, należy ją porządnie sparzyć we wrzątku.Kiedy zrywać jarzębine, aby była najlepsza?
Jagody jarzębiny potrafią być dojrzałe i gotowe do zbioru już na początku września - duży wpływ ma temperatura i warunki atmosferyczne, które panują w lipcu i sierpniu. Co prawda nie zaszkodzi poczekać do połowy października, ponieważ delikatne przymrozki mogą przyczynić się pozytywnie do nadania lepszych walorów smakowych owocom. Co więcej, właściwości lecznicze także ulegają zwielokrotnieniu. Jeśli owoce łatwo odchodzą od łodyg, to oznacza, że są już dojrzałe. Zaleca się zrywanie całymi kiściami(gronami).1. Sok z jarzębiny
Z owoców jarzębiny możemy uzyskać między innymi sok. W sklepach ekologicznych możemy kupić już gotowy produkt. Niestety sok z jarzębiny lepszej jakości, czyli nierozwodniony, bez konserwantów i cukrów jest bardzo drogi. Litr soku potrafi kosztować ponad 50 złotych.Bardziej opłacalne jest zatem przygotowanie soku w domu, na własną rękę. Potrzebny będzie nam sokownik, którego koszt oscyluje wokół 100 złotych.PRZEPIS NA SOK Z JARZĘBINY:
- 2 kg jarzębiny
- 1 kg cukru
- szklane, wyparzone butelki na sok
Kuleczki jarzębiny oddzielamy od gałązek i dokładnie myjemy. Następnie mocno mrozimy- co najmniej 48 h w zamrażalniku. Tak zamrożoną jarzębinę umieszczamy w sokowniku. Owoce zasypujemy cukrem. Powstały sok przelewamy do wyparzonych butelek. Szczelnie zamknięty sok możemy przechowywać całkiem długo w spiżarni.
2. Konfitura z jarzębiny
Konfitura z jarzębiny sprawdzi się doskonale do rozgrzewającej herbaty w zimny, jesienny wieczór. Oryginalny smak jarzębiny nada herbacie zupełnie inny wyraz. Konfitura sprawdzi się też świetnie do mięs, serów oraz wszelkich wypieków cukierniczych.Możliwości jest naprawdę dużo. Musisz spróbować zastąpić żurawinę do grillowanego osypka właśnie konfiturą z jarzębiny.PRZEPIS NA KONFITURĘ Z JARZĘBINY:
- 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
- 1,5 kg cukru
- 2 szklanki wody
Rozpuść cukier w gorącej wodzie, aby wytworzył się syrop. Jarzębinę zalej gorącym syropem i zostaw do następnego dnia. Drugiego dnia zagotuj jarzębinę kilka razy, odstawiając ją co kilkanaście minut, aby ostygła. Za każdym zagotowaniem zbieraj pianę z powierzchni. Kiedy kuleczki jarzębiny będą szkliste, odstaw konfiturę, aby wystygła i przegryzła się na około cały dzień. Ostatnim etapem jest zagotowanie konfitury jeszcze raz. Gorącą przekładaj od razu do słoików, po czym zakręć dokładnie słoik i pasteryzuj przez dosłownie kilka minut.
3. Dżem
Nietypowy smak jarzębiny sprawdzi się do zrobienia pysznego dżemu. Spora ilość cukru, której wymaga robienie dżemów fajnie podbija kwaskowość jarzębiny, redukując nieprzyjemną dla wielu cierpkość.PRZEPIS NA DŻEM Z JARZĘBINY:
- 1 kg jarzębiny
- 0,5 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Zamrożone owoce jarzębiny obierz z gron, przebierz i dokładnie przemyj, a następnie odsącz. Do garnka wlej wodę, zagotuj i dodaj owoce. Po 15 minutach dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj przez kolejne 15 minut. Gorący dżem jarzębinowy przełóż do wyparzonych, szklanych słoików. Zakręć je dokładnie i przykryj ściereczką, aż do wystygnięcia.
4. Nalewka z jarzębiny
Jarzębina sprawdzi się znakomicie w wersji nalewki. Na pewno zaciekawisz swoich gości takim trunkiem. Z pewnością rozgrzeje w niejeden zimny wieczór.PRZEPIS NA NALEWKĘ Z JARZĘBINY:
- 5 szklanek przemrożonych wcześniej owoców jarzębiny
- 4 szklanki spirytusu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- potrzebny jest szklany słój, bibułka do przefiltrowania i szklane butelki
Zamrożone owoce jarzębiny obierz z gron, przebierz i dokładnie przemyj, a następnie odsącz. Do garnka wlej wodę, zagotuj i dodaj owoce. Gotuj przez kilka minut na dużym ogniu. Potem odcedź i zostaw jarzębinę na sicie na 3 godziny. Osuszone owoce włóż do słoja i zalej spirytusem tak, aby przykrył wszystkie owoce. Dokładnie zakręć słój i postaw w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej. Po około 5 tygodniach przelej nalew do szklanych butelek do połowy wysokości i szczelnie je zamknij. Z wody i cukru zagotuj syrop i bardzo gorącym roztworem zalej pozostałe w słoju owoce jarzębiny. Zamknięty słój odstaw na następne 2 tygodnie, po czym odcedź płyn przez sitko i dopełnij nim butelki z nalewem. Zamknij dobrze, wstrząśnij każdą z butelek i odstaw znowu w ciemne miejsce na około 3 miesiące.