Doskonały na święta. Piernik ekspresowy – Ania Starmach podała swój sekretny przepis
Ania Starmach, znana polska autorka kulinarnego bloga oraz książek kulinarnych, specjalizująca się w słodkich wypiekach często podsuwa swoim czytelnikom świetne przepisy. Teraz podsunęła właśnie przepis na ekspresowy piernik.
Zobacz też: Świąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?
Jest bardzo prosty w wykonaniu.
Potrzebne będą:
- 350g mąki pszennej
- 200g płynnego, jasnego miodu
- 150g cukru trzcinowego
- 120g miękkiego masła
- 50g orzechów włoskich
- 30g suszonych moreli
- 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
- 20g suszonych śliwek
- 10g gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50ml mleka
- 50ml masła
- 100g gorzkiej czekolady
I gotowe!Przygotowanie według Anny Starmach:
Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
Czytaj także: Pioruńsko smaczne i piekielnie proste. Przepis na najlepsze miękkie pierniczki świąteczne [HIT]