Doskonały na święta. Piernik ekspresowy – Ania Starmach podała swój sekretny przepis

Weronika Tomaszewska-Michalak
Piernik - to tradycyjne ciasto króluje na polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jak go zrobić, aby był aromatyczny i pyszny? Ania Starmach zdradziła swój sposób.
Ania Starmach podała szybki przepis na piernik. Fot. Instagram/@ania_starmach
Piernik i jego wyjątkowy zapach zawsze kojarzy nam się z tym świątecznym czasem. Ale czy da się zrobić go idealnie w dosłownie kilka minut?

Ania Starmach, znana polska autorka kulinarnego bloga oraz książek kulinarnych, specjalizująca się w słodkich wypiekach często podsuwa swoim czytelnikom świetne przepisy. Teraz podsunęła właśnie przepis na ekspresowy piernik.

Zobacz też: Świąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?

Jest bardzo prosty w wykonaniu.


Potrzebne będą:

Do polewy na piernik potrzebujemy:

Przygotowanie według Anny Starmach:

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.

I gotowe!

Czytaj także: Pioruńsko smaczne i piekielnie proste. Przepis na najlepsze miękkie pierniczki świąteczne [HIT]