![Jak zrobić najsmaczniejsze pierniczki na święta? Podpowiadamy, z którego przepisu warto skorzystać, by ciasteczka były kruche, ale nie zbyt twarde. Przepis na pierniczki świąteczne (miękkie). Najsmaczniejsza receptura [HIT]](https://m.natemat.pl/1d5137ae5b86c373e49fe4f198c86e29,1500,0,0,0.jpg)
W tym roku z pewnością nie zabraknie wymownych motywów do ozdabiania bożonarodzeniowych ciasteczek. Mroźne śnieżynki może zastąpić wieloznaczny symbol 8 gwiazdek (***** ***), a świąteczne akcenty jednym ruchem ręki mogą ułożyć się w kształt czerwonej błyskawicy. Podpowiadamy, jak zrobić pierniczki, które są od razu miękkie po upieczeniu, bez potrzeby dojrzewania w chłodzie przez kilka tygodni.
Najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne (miękkie)
Składniki sypkie:
⦁ mąka pszenna (700 g)
⦁ przyprawa korzenna do piernika (40 g) lub cynamon, mielony imbir i goździki
⦁ soda oczyszczona (1 łyżeczka)
⦁ szczypta soli morskiej do podkreślenia smaku
Pozostałe składniki:
⦁ kostka masła
⦁ jajko w temperaturze pokojowej
⦁ brązowy cukier (200 g)
⦁ melasa lub miód (200 g)
⦁ ekstrakt waniliowy (lub według uznania pół łyżki kakao do smaku)