Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Magda Gessler zdradziła najlepszy sposób
Uwielbiacie pizzę i chcielibyście zrobić ją w domowym zaciszu, ale by wyszła jak z prawdziwej włoskiej restauracji? Można przygotować wysokiej jakości dodatki typu włoska szynka, sery, warzywa. Jednak gdy ciasto nie wyjdzie, to pyszne danie zakończy się kompletną katastrofą. A więc czy istnieje przepis na idealne ciasto na pizzę? Najsłynniejsza polska restauratorka Magda Gessler zdradziła swój sekretny sposób, z którego pizza zawsze wyjdzie znakomita.
Oprócz sposobów na tradycyjne polskie dania, takie jak barszcz czerwony czy żurek. Gessler dzieli się też przepisami na inne potrawy z wielu zakątków świata.
Również i tym razem restauratorka nie zawiodła. I zdradziła tym z nas, którzy marzą o idealnym cieście na pizzę, banalnie prosty przepis.
Składniki na ciasto do pizzy według Magdy Gessler:
- 5 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 250 ml letniej wody
- 340 g mąki
Krok po kroku jak przygotować ciasto na pizzę:
1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże.
3. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut.
4. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
5. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
6. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C.
7. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm.
8. Piec z ulubionymi dodatkami około 10-15 minut.
Dodatkowe rady na idealną domową pizzę:
- Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
- Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
- Warto użyć mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewamy przez sitko
- Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to nie powinno się już kleić
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
Czytaj także: Magda Gessler pokazała czułą scenę ze swoją wnuczką. Ten filmik zachwycił internautów