Palce lizać! Musicie spróbować pączków z przepisu Magdy Gessler
Magda Gessler zdradza niektóre przepisy swoich ulubionych dań uszczęśliwionym fanom. Jednym z nich jest przepis na kultowe pączki z konfiturą różaną, który idealnie sprawdzi się na Tłusty Czwartek, jak i na inne okazje.
Składniki na pączki Magdy Gessler
Do przygotowania pączków z konfiturą różaną Magdy Gessler potrzeba składników, które większość osób może znaleźć w swojej kuchni. Do zrobienia 4 porcji należy przygotować:- 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 100 g świeżych drożdży
- 2,5 kg smalcu
- 500 g lukru
- konfitura z płatków róż
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
- 2 g soli
Jak przygotować pączki Magdy Gessler?
Na początku dodajemy do mleka 100 g cukru i uprzednio rozdrobnione drożdże. Tak powstałą miksturę podgrzewamy i cały czas mieszamy. Trzymamy na ogniu dopóki nie uzyskamy jednolitej cieczy. Następnie dodajemy 250 g mąki i odstawiamy naczynie na 30 minut.Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek w dwudziestu jajkach. Żółtka należy pomieszać z pozostałymi dziesięcioma jajkami oraz z 200 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do temperatury 35 st. C.
Przykrywamy ciasto na pączki ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Warto je w tym czasie dwukrotnie pougniatać, co sprawi, że pączki będą później bardzo puszyste. Już wyrośnięte ciasto rozdzielamy na mniejsze części i formujemy z niego rulony. Kroimy tak ukształtowane ciasto na małe kawałki, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek odrobinę konfitury. Zawijamy brzegi i formujemy pączki.
Tak przygotowane pączki układamy na oprószonym mąką blacie zlepieniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 40 minut. Później smażymy pączki porcjami w roztopionym smalcu. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że należy je podczas smażenia raz odwrócić. Gotowe pączki wykładamy na papierowe ręczniki i po wystygnięciu dekorujemy skórką pomarańczową i lukrem.
I to już wszystko – pączki są gotowe do zajadania. Zrób je na Tłusty Czwartek albo zupełnie bez okazji. Besos!
Wypróbuj też inne przepisy Magdy Gessler:
Jak zrobić idealny rosół? Magda Gessler zdradziła swój fenomenalny sposóbŚwiąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?
Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler