Palce lizać! Musicie spróbować pączków z przepisu Magdy Gessler

Bartosz Świderski
Magda Gessler zdradza niektóre przepisy swoich ulubionych dań uszczęśliwionym fanom. Jednym z nich jest przepis na kultowe pączki z konfiturą różaną, który idealnie sprawdzi się na Tłusty Czwartek, jak i na inne okazje.
Pączki z konfiturą różaną Magdy Gessler są przepyszne. Fot. Instagram/ @magdagessler_official
Magda Gessler się ceni. Kultowe pączki gwiazdy "Kuchennych rewolucji" w jej cukierni "Słodki... Słony" kosztują 8 zł za sztukę. Na szczęście, w sieci dostępny jest przepis na kultowy przysmak, który wbrew pozorom, wcale nie jest taki trudny do wykonania.

Składniki na pączki Magdy Gessler

Do przygotowania pączków z konfiturą różaną Magdy Gessler potrzeba składników, które większość osób może znaleźć w swojej kuchni. Do zrobienia 4 porcji należy przygotować:




Jak przygotować pączki Magdy Gessler?

Na początku dodajemy do mleka 100 g cukru i uprzednio rozdrobnione drożdże. Tak powstałą miksturę podgrzewamy i cały czas mieszamy. Trzymamy na ogniu dopóki nie uzyskamy jednolitej cieczy. Następnie dodajemy 250 g mąki i odstawiamy naczynie na 30 minut.

Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek w dwudziestu jajkach. Żółtka należy pomieszać z pozostałymi dziesięcioma jajkami oraz z 200 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do temperatury 35 st. C. Ponownie musimy zająć się drożdżami, które po 30 minutach powinny podwoić swoją objętość. Mieszamy je ze zrobioną wcześniej jajeczną masą oraz 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto i podsypujemy je mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodajemy roztopione masło.

Przykrywamy ciasto na pączki ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Warto je w tym czasie dwukrotnie pougniatać, co sprawi, że pączki będą później bardzo puszyste. Już wyrośnięte ciasto rozdzielamy na mniejsze części i formujemy z niego rulony. Kroimy tak ukształtowane ciasto na małe kawałki, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek odrobinę konfitury. Zawijamy brzegi i formujemy pączki.

Tak przygotowane pączki układamy na oprószonym mąką blacie zlepieniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 40 minut. Później smażymy pączki porcjami w roztopionym smalcu. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że należy je podczas smażenia raz odwrócić. Gotowe pączki wykładamy na papierowe ręczniki i po wystygnięciu dekorujemy skórką pomarańczową i lukrem.

I to już wszystko – pączki są gotowe do zajadania. Zrób je na Tłusty Czwartek albo zupełnie bez okazji. Besos!

Wypróbuj też inne przepisy Magdy Gessler:

Jak zrobić idealny rosół? Magda Gessler zdradziła swój fenomenalny sposób

Świąteczny bigos Magdy Gessler. Królowa zdradziła swój sekretny przepis – jak go zrobić?

Tym barszczem zabłyśniesz na Wigilii. "Obłędnym" przepisem podzieliła się Magda Gessler