Przepis na dobre pączki? Robert Makłowicz zdradził swój najlepszy sposób

Weronika Tomaszewska
Tłusty czwartek coraz bliżej. Szukasz przepisu na dobre pączki? Takie, które będą puszyste, nieprzesiąknięte tłuszczem, bez grudek, idealnie wysmażone i z ulubionym nadzieniem w środku? Znany polski kucharz Robert Makłowicz zdradził swój najlepszy sposób na idealne pączki.
Pączki z przepisu Makłowicza zawsze wychodzą pyszne. Fot. pixabay.com/ jarmoluk
Robert Makłowicz znany jest z programów kulinarnych takich jak "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" czy "Makłowicz w podróży", gdzie odwiedzając różne zakątki świata opowiada o charakterystycznych dla danego regionu daniach. Często dzieli się swoimi sposobami na tradycyjne potrawy. Tym razem postawił na przekąskę, która najchętniej spożywana jest w Tłusty Czwartek. To przecież taki dzień w roku, gdy możemy zapomnieć o diecie i pozwolić sobie na coś bardziej kalorycznego.

Czytaj także: Kiedy będzie tłusty czwartek w 2021 roku? To jedna z najbardziej wyczekiwanych tradycji


To jednak nie oznacza, że nie możesz zjeść tego smakołyku innego dnia. Najlepiej mieć pod ręką sposób, z którego pączki zawsze wychodzą pyszne. Dlatego przedstawiamy przepis na dobre pączki według Roberta Makłowicza.

Składniki:

Przygotowanie:



Kilka cennych rad, które ulepszą twoje pączki:


Warto do ciasta dodać łyżeczkę spirytusu, który nie pozwali, aby nasze pączki przesiąkły zbytnio tłuszczem.

Mąka powinna być przesiana. Wtedy nasze ciasto nie będzie miało grudek. Dodatkowo ważne, by wszystkie składniki miały mniej więcej taką samą temperaturę.

Olej do smażenia pączków musi być dobrze rozgrzany. Można sprawdzić to wrzucając skórę od chleba, jeśli zacznie się obsmażać, to oznacza, że olej jest już gotowy.

Czy pączki można mrozić?

Pączki można zamrozić, jednak tylko te tradycyjne, z nadzieniem z marmolady. Aby rozmrozić wystarczy włożyć je na chwilę do mikrofalówki. Natomiast jeśli chodzi o te z z bitą śmietaną czy z kremami, lepiej przechowywać je w lodówce.

Czytaj także: Najlepszy zimowy przepis. Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek