Robert Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek.
Robert Makłowicz zdradził swój sposób na zapiekany mus z jabłek. Fot. Instagram/@robertmaklowicz_official
Reklama.
Gdy za oknem śnieg i szybko robi się ciemno, to idealny czas, aby zrobić coś kreatywnego w swoim domu, a dokładnie w kuchni. Marzycie o pysznym ciepłym deserze, którego piękny aromat rozniesie się po całym domu i nawet osoby, które nie lubią słodyczy będą miały ochotę na deser? To mamy dla was specjalny przepis.
Robert Makłowicz, znany ze swoich kulinarnych podróży, nie przestaje zachwycać coraz to lepszymi sposobami na wyjątkowe dania. I tym razem nie zawiódł swoich fanów. Przedstawił, jak w prosty i szybki sposób zrobić idealny deser na zimowy wieczór. Głównym składnikiem będzie oczywiście najbardziej znany polski owoc. Jak zrobić coś kreatywnego z jabłek? Mus to doskonałe rozwiązanie.
Składniki potrzebne do zrobienia najlepszego zapiekanego musu według Roberta Makłowicza:
  • 1 kg jabłek do rozpiekania
  • garść rodzynek
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu
  • starta skórka z cytryny
  • szklanka słodkiego białego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka masła

  • Jak krok po kroku zrobić zapiekany mus jabłkowy?

    1. Namocz rodzynki we wrzątku.
    2. Obierz jabłka, posiekaj na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
    3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Duś ok. 2 minuty.
    4. Wlej wino, dodaj rodzynki, cukier, cynamon, skórkę z cytryny i duś wszystko na dużym ogniu aż wino wyparuje, a z jabłek zrobi się pulpa.
    5. Natrzyj żaroodporne miseczki masłem i przełóż do nich jabłka (3/4 wysokości).
    6. Jabłka posyp brązowym cukrem, połóż na nie grudki masła i wstaw do piekarnika.
    7. Piecz ok. 15 minut.
    I gotowe.
    Tak według znanego polskiego krytyka kulinarnego należy zrobić zapiekany mus, by zawsze wyszedł pyszny i aromatyczny. Ten banalny przepis pomoże wam wykorzystać zimowy czas w kreatywny i pożyteczny sposób.
    logo