
Długie zimowe wieczory aż zachęcają do tego, by obejrzeć ciekawy film lub przyrządzić w swojej kuchni coś pysznego. W polskich domach często wykorzystywanym przysmakiem przez kilka jesiennych i zimowych miesięcy jest właśnie jabłko. Dlatego mamy dla was szybki i prosty sposób na pyszny deser, którego głównym składnikiem jest właśnie ten zdrowy polski owoc. Oto najlepszy przepis na zapiekany mus z jabłek według Roberta Makłowicza.
Jak krok po kroku zrobić zapiekany mus jabłkowy?
1. Namocz rodzynki we wrzątku.2. Obierz jabłka, posiekaj na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Duś ok. 2 minuty.
4. Wlej wino, dodaj rodzynki, cukier, cynamon, skórkę z cytryny i duś wszystko na dużym ogniu aż wino wyparuje, a z jabłek zrobi się pulpa.
5. Natrzyj żaroodporne miseczki masłem i przełóż do nich jabłka (3/4 wysokości).
6. Jabłka posyp brązowym cukrem, połóż na nie grudki masła i wstaw do piekarnika.
7. Piecz ok. 15 minut.
I gotowe.
