Składniki potrzebne do zrobienia najlepszego
zapiekanego musu według Roberta Makłowicza:
1 kg jabłek do rozpiekania
garść rodzynek
łyżka cukru
szczypta cynamonu
starta skórka z cytryny
szklanka słodkiego białego wina
2 łyżki brązowego cukru
łyżka masła
Jak krok po kroku zrobić zapiekany mus jabłkowy?
1. Namocz rodzynki we wrzątku.
2. Obierz jabłka, posiekaj na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Duś ok. 2 minuty.
4. Wlej wino, dodaj rodzynki, cukier, cynamon, skórkę z cytryny i duś wszystko na dużym ogniu aż wino wyparuje, a z jabłek zrobi się pulpa.
5. Natrzyj żaroodporne miseczki masłem i przełóż do nich jabłka (3/4 wysokości).
6. Jabłka posyp brązowym cukrem, połóż na nie grudki masła i wstaw do piekarnika.
7. Piecz ok. 15 minut.
I gotowe.