Jak zrobić dobrą rybę po grecku? Magda Gessler zdradziła najlepszy sposób
Choć ryba po grecku kojarzy nam się ze świątecznym daniem, to może idealnie sprawdzić się jako obiad każdego dnia. To też dobra opcja na przystawkę. Dlatego warto mieć pod ręką najlepszy przepis na rybę po grecku. Swój wyjątkowy sposób na tę potrawę zdradziła Magda Gessler.
– Najlepszą rybę po grecku robiła moja mama Olga. (...) To danie może być zwykłą przekąską do chleba, ale również sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. (...) Taka porcja spokojnie starczy dla sześciu osób lub więcej, bo przecież często mamy gości – podpowiada Gessler.
Składniki:
- 500 g fileta z dorsza
- 8 pomidorów
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 4 papryki
- natka pietruszki
- kolendra
- cytryna
- pół główki czosnku
- cukinia
- oliwa
Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler
Królowa polskich kulinariów radzi, by do przepisu na rybę po grecku wybrać dorsza. Polędwica z dorsza to zdaniem znanej restauratorki najlepsza część ryby do tego dania. Aby smakowało jak w greckiej restauracji warto dodać dość nieoczywiste składniki takie jak bakłażan, cukinia, pomidor czy papryka.
Czytaj także: Życie Gessler stało się inspiracją do scenariusza. Wyjątkowy spektakl już niebawem na deskach teatru
Do smażenia ryby Magda miesza oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy w proporcjach pół na pół. – Próbą tego, żeby sprawdzić jak gorący jest olej, aby móc zacząć smażyć rybę jest włożenie czosnku i aromatyzowanie tejże oliwy jego zapachem – podpowiada Gessler. Po tym jak czosnek się usmaży (stanie się mocno różowy) usuwamy go, żeby oliwa nie zgorzkniała.Warto wcześniej zamarynować rybę cebulą i solą. – Ja już cebuli do ryby po grecku nie dodaje, żeby była lekkostrawna – wskazuje restauratorka. Po usunięciu cebuli z kawałków polędwicy panierujemy je jedynie w mące pszennej (może być tez kukurydziana lub ziemniaczana).
W nagrzanym piekarniku (do 190 stopni) pieczemy bakłażany i papryki oraz pomidory. Najlepiej robić to do momentu, w którym skórka z bakłażana będzie dobrze spieczona.Następnie startą pietruszkę, marchewkę oraz seler lekko obsmażamy na patelni (używając odrobiny oliwy z oliwek). Cukinię kroimy w plasterki i również grillujemy. – Jeśli smażymy warzywa nie należy nimi ruszać, ponieważ puszczają wodę, a wtedy to już nie jest smażenie tylko duszenie. A chodzi o to, żeby zamknąć ich smak, a nie rozbić z nich bulion, który łączy się z olejem – radzi Magda Gessler.
Potem przygotowujemy mieszankę koncentratu pomidorowego i soku z cytryny. Doprawiamy ją solą, cukrem, kminem, pieprzem oraz dolewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Dodajemy do tego środek bakłażana (skórę usuwamy), obsmażone warzywa (seler, pietruszkę oraz marchewkę) upieczoną paprykę oraz pomidory( z których wcześniej usuwamy twardy środek i skórkę) i wszystko razem mieszamy.
Później wystarczy w naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy na przemian: dorsz oraz mieszkanka warzyw z sosem.
Magda Gessler radzi, by na wierzch ułożyć usmażoną cukinię. I tak przygotowaną rybę po grecku warto zapiec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez około 45 minut.