Pomysł na deser wielkanocny. Tradycyjna pascha – przepis na zimno i na gorąco

Magdalena Więckowska
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która przywędrowała do Polski ze wschodu. Deser ten jest nie tylko wyjątkowo smaczny i zdrowy, ale też pełen symboliki. Co to jest pascha i jak przygotować ją w domu?
Co to jest pascha? Tradycyjny wielkanocny deser z bakaliami Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Gazeta

Co to jest pascha?


Pascha to wielkanocny deser, który robi się z mleka i jajek lub z twarogu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką metodę wybierzemy. Jeśli chcemy przygotować paschę na zimno, powinniśmy utrzeć twaróg ze śmietaną, masłem oraz żółtkiem i cukrem. Metoda na gorąco wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje wyśmienicie. Tu wrzące mleko łączy się z kwaśną śmietaną i jajkami.

Do tego smacznego wielkanocnego deseru dodaje się też bakalie – orzechy i rodzynki. Pascha musi mieć też odpowiedni kształt, formuje się ją w kopczyk lub odciska za pomocą miski. Można dodać również skórkę z otartej cytryny lub karmelizowane skórki pomarańczy.


Paschę z powodzeniem można przygotować też w wersji wegańskiej, używając jako głównego składnika mleka kokosowego i nasion chia.
Czytaj także: https://natemat.pl/blogi/zniejednegogarnka/138033,weganska-pascha-na-wielkanoc
To dobra alternatywa również dla osób, które nie jedzą nabiału, ale chcą przygotować tradycyjny wielkanocny deser.

Tradycyjna pascha wielkanocna


Przepis na tradycyjną paschę wywodzi się ze wschodu. Różne źródła podają Rosję i Ukrainę, jako miejsce jej pochodzenia. Tradycyjna pascha wielkanocna podawana była tylko w tym szczególnym czasie, obecnie przygotowuje się ją również w dni powszednie. Kiedyś Wielkanoc w domu była jednym z najważniejszych okresów w całym roku, dlatego potrzebowała wyjątkowej oprawy.

Symboliczny jest jej kształt – najczęściej podawana jest w formie kopczyka lub ściętej piramidy. Ma to przywoływać wspomnienie Grobu Chrystusa. Użyte w niej jajka symbolizują odrodzenie i nawiązują do Zmartwychwstania Jezusa. To także zalążek nowego życia, dlatego jajka są typowym elementem Wielkanocy. Cukier i bakalie symbolizowały niegdyś bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Ich obecność miała zagwarantować rodzinie dobrobyt i szczęście.

Jak zrobić paschę? [PRZEPIS]


Paschę można przyrządzić na dwa sposoby – metodą na zimno i na gorąco. Pascha wielkanocna z gotowego sera jest mniej pracochłonna, a do jej przygotowania potrzebne jest: Aby zrobić tradycyjną paschę wielkanocną, należy zmielić twaróg i pomieszać go z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Żółtka jajek na twardo miksujemy z cukrem, masłem i wanilią, a następnie łączymy wszystkie składniki, dodając też bakalie. Masa nie może być za sucha, bo nie uda nam się jej prawidłowo uformować. Tak przygotowaną paschę wykładamy do formy, odciskamy i zostawiamy na noc.

Przepis na paschę z gorącego mleka


Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przygotowywana na gorąco. Oznacza to, że potrzebujemy nieco innych składników: Zanim przystąpimy do przygotowywania paschy, należy namoczyć rodzynki we wrzątku, a bakalie pokroić na mniejsze części. Następnie powinniśmy zagotować mleko z laską wanilii, a potem dodać do niego roztrzepane ze śmietaną jajko. Po pewnym czasie w garnku pojawi się ser i serwatka, który po ostygnięciu dokładnie odcedzamy.
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.

Czytaj także: Cytrynowa babka piaskowa. Proste i wilgotne ciasto wielkanocne [PRZEPIS]