Pomysł na deser wielkanocny. Tradycyjna pascha – przepis na zimno i na gorąco
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która przywędrowała do Polski ze wschodu. Deser ten jest nie tylko wyjątkowo smaczny i zdrowy, ale też pełen symboliki. Co to jest pascha i jak przygotować ją w domu?
Co to jest pascha?
Pascha to wielkanocny deser, który robi się z mleka i jajek lub z twarogu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką metodę wybierzemy. Jeśli chcemy przygotować paschę na zimno, powinniśmy utrzeć twaróg ze śmietaną, masłem oraz żółtkiem i cukrem. Metoda na gorąco wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje wyśmienicie. Tu wrzące mleko łączy się z kwaśną śmietaną i jajkami.
Do tego smacznego wielkanocnego deseru dodaje się też bakalie – orzechy i rodzynki. Pascha musi mieć też odpowiedni kształt, formuje się ją w kopczyk lub odciska za pomocą miski. Można dodać również skórkę z otartej cytryny lub karmelizowane skórki pomarańczy.
Paschę z powodzeniem można przygotować też w wersji wegańskiej, używając jako głównego składnika mleka kokosowego i nasion chia.To dobra alternatywa również dla osób, które nie jedzą nabiału, ale chcą przygotować tradycyjny wielkanocny deser.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Przepis na tradycyjną paschę wywodzi się ze wschodu. Różne źródła podają Rosję i Ukrainę, jako miejsce jej pochodzenia. Tradycyjna pascha wielkanocna podawana była tylko w tym szczególnym czasie, obecnie przygotowuje się ją również w dni powszednie. Kiedyś Wielkanoc w domu była jednym z najważniejszych okresów w całym roku, dlatego potrzebowała wyjątkowej oprawy.
Symboliczny jest jej kształt – najczęściej podawana jest w formie kopczyka lub ściętej piramidy. Ma to przywoływać wspomnienie Grobu Chrystusa. Użyte w niej jajka symbolizują odrodzenie i nawiązują do Zmartwychwstania Jezusa. To także zalążek nowego życia, dlatego jajka są typowym elementem Wielkanocy.
Jak zrobić paschę? [PRZEPIS]
Paschę można przyrządzić na dwa sposoby – metodą na zimno i na gorąco. Pascha wielkanocna z gotowego sera jest mniej pracochłonna, a do jej przygotowania potrzebne jest:
- 0,5 kg twarogu
- kilka łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 12%)
- 100 g cukru pudru
- 100 g prawdziwego masła
- 2-3 żółtka ugotowane na twardo
- cukier wanilinowy lub prawdziwa wanilia
- garść rodzynek i ulubionych bakalii
- pół kieliszka rumu lub aromat rumu
Przepis na paschę z gorącego mleka
Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przygotowywana na gorąco. Oznacza to, że potrzebujemy nieco innych składników:
- litr tłustego mleka
- 250 ml śmietany (18 lub 12 proc.)
- 3-4 jajka (w zależności od ich rozmiaru)
- 50 g cukru pudru
- pół kostki prawdziwego masła
- ulubione bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.
Czytaj także: Cytrynowa babka piaskowa. Proste i wilgotne ciasto wielkanocne [PRZEPIS]