Idealny do jaj i sałatek na Wielkanoc. Jak zrobić najlepszy domowy majonez według Magdy Gessler?
Jajka i sałatki często goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Ich podanie urozmaica się choć niewielką ilością majonezu. Warto zrobić go samemu w domu tak, by był lżejszy niż ten ze sklepu. Swoim sprawdzonym sposobem podzieliła się Magda Gessler.
– Najszybszy majonez na świecie. Nauczyłam się go w Hiszpanii. Najlżejszy, najprzyjemniejszy, najtańszy i nasz domowy. (...) Na czym polega różnica między tym majonezem, a majonezem w Polsce? Na lekkości i szybkości – mówi o majonezie własnej roboty, Magda Gessler.
Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy zaledwie kilku produktów i paru minut na przygotowanie.
Składniki:
- 2 duże jaja bardzo świeże
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- musztarda z gorczycą
- 4 łyżki zimnego mleka
- 3-4 łyżki octu spirytusowego
- sól
1. Do naczynia wbijamy całe jajka.Przygotowanie:
2. Dodajemy olej, łyżkę musztardy, ocet spirytusowy i sól.
3. Wkładamy blender do naczynia, w którym są składniki i nie odrywamy go od dna przez 3 minuty, jednocześnie blendując na najwyższych obrotach.
4. Gdy składniki zaczną się puszyć (będzie przybierać konsystencję majonezu), krajarkę lekko podnosimy i obniżamy w dół powtarzając czynność aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i całość będzie miała jednolitą formę.
5. Potem stopniowo dolewamy mleko i znów w podobny sposób poruszamy blenderem.
6. Majonez jest gotowy, gdy mleko dokładnie połączy się z resztą składników.
Jak zrobić najlepszy domowy majonez według Magdy Gessler. Dodatkowe rady:
- najlepiej użyć rosyjskiej musztardy, bo ma dużo gorczycy, a to ważne
- warto dodać drobnej soli, bo wtedy możemy łatwiej ocenić, czy jest jej za dużo czy zbyt mało. Gdy jest gruba wolniej się rozpuszcza, wtedy możemy nasz majonez łatwo przesolić.
- do zrobienia domowego majonezu najlepiej użyć oleju rzepakowego, bo jest najzdrowszy (zaraz po oliwie)
- blendując majonez nie możemy przerwać tej czynności, aż do momentu połączenia składników