Jak zrobić idealnie puszysty sernik? Wystarczy dodać... ziemniaki [PRZEPIS]

Weronika Tomaszewska-Michalak
Sernik – to tradycyjne ciasto od lat króluje na wielu polskich stołach. I choć przepis na nie jest bardzo prosty, to mało kto wie, co należy zrobić, by wyszło idealnie puszyste i wilgotne. Cały sekret tkwi w ziemniakach.
Dzięki ugotowanym ziemniakom sernik będzie idealnie puszysty. Fot. pixabay.com/ Hans
Delikatny, kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach – taki powinien być najlepszy sernik. Choć klasyczny, to uwielbiany przez Polaków. Żeby nasz wypiek przez dłuższy czas pozostał świeży, a jego puszysta i wilgotna konsystencja zachwyciła każdego, wystarczy do masy serowej dodać ugotowane ziemniaki.

Obawiacie się, że smak ziemniaka będzie wyczuwalny w cieście? Nic bardziej mylnego. W upieczonym serniku wcale go nie czuć. Jednak ważne, aby wybrać warzywa sypkie i mączyste, ale nie mokre.

Składniki:

Czytaj także: Drink, który smakuje jak ukochana szarlotka Twojej babci? Oto przepis, który zwala z nóg

Jak zrobić sernik z ziemniakami krok po kroku?


1. Ugotuj obrane ziemniaki. Ostudź je i zgnieć lub przeciśnij przez praskę.
2. Nastaw piekarnik na temperaturę 160 stopni.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. Do oddzielnej miski wrzuć masło i dodaj cukier, a następnie miksuj do czasu, aż otrzymasz jasną i puszystą masę maślaną.
5. Cały czas miksując dodawaj pojedynczo żółtka, potem twaróg, ziemniaki, skrobię ziemniaczaną, aromat lub ekstrakt pomarańczowy. Miksuj do momentu aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę. (Pamiętaj, by zbyt długo też nie miksować, żeby nie napowietrzać masy.)
6. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
7. Dodaj skórkę pomarańczy.
8. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz sernik przez około 75 minut. Idealnie upieczony powinien być lekko zarumieniony, sprężysty i ścięty na wierzchu.


Warto przed przygotowaniem sernika wyjąć potrzebne składniki z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli chcesz zrobić do niego kruchy spód, można zagniecione ciasto ułożyć na spodzie blachy i upiec je razem z masą serowo-ziemniaczaną.
Czytaj także: Pikantne, kolorowe i przesmaczne. Jak zrobić prawdziwe zielone curry w kwadrans?