Marzy ci się domowa pizza? Poznaj triki, dzięki którym zawsze wyjdzie idealna
Pizza to danie, które ma bardzo wielu miłośników. Z ulubionymi dodatkami, na pysznym chrupiącym cieście smakuje idealnie. Jednak, aby zrobić ją samemu w domu, warto znać sprawdzone triki, dzięki którym zawsze wyjdzie doskonała. Oto praktyczne kuchenne porady.
Na rynku dostępnych jest jej wiele rodzajów, jednak jaką mąkę do pizzy wybrać? Najlepiej pszenną. Ma ona dużą zawartość skrobi, lecz cały sekret tkwi w białkach (gliadyna i gluteina), dzięki którym ciasto wchłania wodę, pęcznieje i można je sprawnie wyrabiać.Ważny jest wybór odpowiedniej mąki
W pizzy najważniejszy jest placek. Dlatego tak ważne są odpowiednio dobrane do niego składniki. Żeby zrobić dużą pizzę na grubym cieście potrzeba 250 g mąki. Do tego oczywiście drożdże, które powodują, że ciasto pięknie wyrasta. Najlepiej użyć ich około 5 g (drożdże instant) i wymieszać w 150 ml ciepłej wody.Właściwe składniki i ich proporcje
Kolejnym ważnym elementem jest oliwa. Wystarczą 1-2 łyżki. Ważne, by była dobrej jakości. Potrzebna będzie też szczypta soli. Pamiętaj, żeby była to dosłownie szczypta, ponieważ, gdy dodamy jej zbyt dużo drożdże nie będą chciały wyrosnąć.
Aby ciasto miało prawidłową konsystencje, należy wyrabiać je od 10 do nawet 30 minut. Powinno być plastyczne i sprężyste w dłoniach. Najlepiej robić to wolno, a w międzyczasie obficie podsypywać stolnicę. Rozciąganie i odpowiednie wygniatanie sprawi, że będzie ono później kruche i chrupkie.Wyrabianie ciasta
Warto zrobić też swój domowy sos do pizzy. Wystarczą jedynie 4 składniki: dojrzałe pomidory, ząbek czosnku oraz odrobina soli i cukru. Połączone składniki gotujemy do momentu zgęstnienia. Można też dodać oregano, dzięki temu nasz dodatek nabierze wyrazistego smaku.Zadbaj o dobre dodatki
Jaki ser do pizzy wybrać?
Dobrze jest zainwestować w prawdziwą, włoską mozzarellę. Natomiast jeśli chodzi o wybór innych dodatków, zależy to już jedynie od naszej wyobraźni i upodobań. Jednak sekretem udanej pizzy jest to, by nie przesadzić z ich ilością.W tym przypadku mniej znaczy lepiej, ponieważ zbyt dużo składników na wierzchu pizzy spowoduje, że stanie się ona za bardzo wilgotna i oklapła.
Czytaj także: Nowy patent na pyszną tortillę podbija Tik Toka. Zebraliśmy 8 najlepszych przepisów, które pokochasz