Marzy ci się domowa pizza? Poznaj triki, dzięki którym zawsze wyjdzie idealna

Weronika Tomaszewska-Michalak
Pizza to danie, które ma bardzo wielu miłośników. Z ulubionymi dodatkami, na pysznym chrupiącym cieście smakuje idealnie. Jednak, aby zrobić ją samemu w domu, warto znać sprawdzone triki, dzięki którym zawsze wyjdzie doskonała. Oto praktyczne kuchenne porady.
Sprawdzone triki na domową pizzę. Fot. pixabay.com/ HoaLuu

Ważny jest wybór odpowiedniej mąki

Na rynku dostępnych jest jej wiele rodzajów, jednak jaką mąkę do pizzy wybrać? Najlepiej pszenną. Ma ona dużą zawartość skrobi, lecz cały sekret tkwi w białkach (gliadyna i gluteina), dzięki którym ciasto wchłania wodę, pęcznieje i można je sprawnie wyrabiać.

Właściwe składniki i ich proporcje

W pizzy najważniejszy jest placek. Dlatego tak ważne są odpowiednio dobrane do niego składniki. Żeby zrobić dużą pizzę na grubym cieście potrzeba 250 g mąki. Do tego oczywiście drożdże, które powodują, że ciasto pięknie wyrasta. Najlepiej użyć ich około 5 g (drożdże instant) i wymieszać w 150 ml ciepłej wody.


Kolejnym ważnym elementem jest oliwa. Wystarczą 1-2 łyżki. Ważne, by była dobrej jakości. Potrzebna będzie też szczypta soli. Pamiętaj, żeby była to dosłownie szczypta, ponieważ, gdy dodamy jej zbyt dużo drożdże nie będą chciały wyrosnąć.
Czytaj także: Pizza z... kalafiora — przepis na zdrowszą wersję pizzy z okazji Dnia Wegetarian

Wyrabianie ciasta

Aby ciasto miało prawidłową konsystencje, należy wyrabiać je od 10 do nawet 30 minut. Powinno być plastyczne i sprężyste w dłoniach. Najlepiej robić to wolno, a w międzyczasie obficie podsypywać stolnicę. Rozciąganie i odpowiednie wygniatanie sprawi, że będzie ono później kruche i chrupkie.

Zadbaj o dobre dodatki

Warto zrobić też swój domowy sos do pizzy. Wystarczą jedynie 4 składniki: dojrzałe pomidory, ząbek czosnku oraz odrobina soli i cukru. Połączone składniki gotujemy do momentu zgęstnienia. Można też dodać oregano, dzięki temu nasz dodatek nabierze wyrazistego smaku.
Czytaj także: Co Polacy jedzą najchętniej z dań na wynos? Ten ranking może zaskoczyć

Jaki ser do pizzy wybrać?

Dobrze jest zainwestować w prawdziwą, włoską mozzarellę. Natomiast jeśli chodzi o wybór innych dodatków, zależy to już jedynie od naszej wyobraźni i upodobań. Jednak sekretem udanej pizzy jest to, by nie przesadzić z ich ilością.

W tym przypadku mniej znaczy lepiej, ponieważ zbyt dużo składników na wierzchu pizzy spowoduje, że stanie się ona za bardzo wilgotna i oklapła.
Czytaj także: Nowy patent na pyszną tortillę podbija Tik Toka. Zebraliśmy 8 najlepszych przepisów, które pokochasz