Chcesz ograniczyć kofeinę? Chai, matcha, yerba – te zamienniki kawy mają dużo zdrowych właściwości
Kiedy kolejna kawa zaczyna brzmieć już nudno, warto sięgnąć po coś innego. Te napoje stały się ostatnio bardzo modne. Nie każdy jednak wie, że pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Mniejsza zawartość kofeiny i lecznicze właściwości to jedne z ich wielu atutów. Egzotyczne napary niosą ze sobą same korzyści.
Japońska zielona herbata, czyli matcha
Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, którą w Japonii używa się w ceremonii picia cha-no-yu. Jest też popularnym dodatkiem do jedzenia. Tak naprawdę matcha wywodzi się jednak z Chin i dotarła do Japonii za pośrednictwem buddyjskich mnichów.Matchę charakteryzuje intensywny zielony kolor.•Fot. Alice Pasqual / Unsplash
Właściwości matchy są niezliczone. Herbata przede wszystkim jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga też koncentrację, wzmacnia wytrzymałość i pomaga spalić zbędne kalorie.Może Cię zainteresować także: Bowl food to przepis na zalegające w lodówce jedzenie. Jak szybko przygotować "miskę szczęścia"?
Chai, czyli herbata z mlekiem
Chai, a właściwie masala chai to napój wywodzący się z Indii. Pierwotnie przygotowywało się go z łyżeczki czarnej herbaty gotującej się w ciepłym mleku z dodatkiem lasek cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, goździków i pieprzu.Chai wywodzi się z Azji i jest bardzo aromatycznym napojem.•Fot. Klara Arsenik / Unsplash
Chai ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające i relaksujące. Wspomaga również trawienie i może zmniejszać ryzyko chorób serca. Może być również ukojeniem na różne dolegliwości hormonalne jak menopauza czy PMS.
Czy yerba pobudza?
Yerba mate pochodzi ze zgoła innego regionu świata, niż wszystkie dotychczas opisane specyfiki. Chimarrão, jak inaczej nazywany jest napój, uprawiany jest głównie w Ameryce Południowej, ale też w niektórych regionach Bliskiego Wschodu.Yerba robiona jest z ostrokrzewu paragwajskiego.•Fot. Jorge Zapata / Unsplash
Yerba w przeciwieństwie do kawy ma śladowe ilości kofeiny, ale mimo to pobudza. Wspomaga również koncentrację, łagodzi uczucie głodu i poprawia przemianę materii.
Czytaj także: Łatwe i szybkie przepisy na Dzień Czosnku. Te klasyki uratują obiad lub podkręcą nudną potrawę