Najlepszy przepis na bezę. Anna Starmach zdradziła, jak zrobić ją ekspresowo [PRZEPIS]
Idealna beza to taka, która jest chrupka na zewnątrz, a piankowa w środku. Przepis na ten słodki przysmak jest banalnie prosty i szybki. Warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie, nawet drobne szczegóły. Swój wyjątkowy przepis zdradziła Anna Starmach.
Czytaj także: Anna Starmach urodziła. Znamy płeć i bardzo oryginalne imię drugiego dziecka gwiazdy TVN
33-latka jest także autorka kulinarnego bloga oraz książek kulinarnych. Nie od dziś wiadomo, że specjalizuje się w słodkich wypiekach. Często podsuwa swoim czytelnikom świetne przepisy. Tak było i tym razem. Starmach wyjawiła – jak zrobić idealną bezę.Jej sekretem jest mocne ubicie białek, a następnie powolne dosypywanie cukru. Równie ważne jest dodanie soku z cytryny i odrobiny mąki ziemniaczanej.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem do bezy:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować bezę według Anny Starmach?
1. Białka ubijaj na sztywną pianę mikserem, pod koniec ubijania dosypuj stopniowo: cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
2. Sztywną pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany koło.
3. Ubite białka wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 st. C. Po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz.
4. Po tym czasie nie wyciągaj bezy z piekarnika, pozostaw ją w środku do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu do bezy:
1. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
2. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem.
3. Całość udekoruj świeżymi owocami
Ile kalorii ma beza?
Jak czytamy na stronie kalkulatorkalorii.net, 100 g bezy ma 389 kcal. To tyle samo kalorii co: 174 truskawek czy 13 pomidorów. Warto wspomnieć, że tort bezowy z 6 białek ma około 520 g.